Renée Leeuw
Renée Leeuw Diy 26 september 2015

DIY: de industriële hanglamp van Jerry en Jeroen

Je huis is eigenlijk nooit echt af. Het is vaak namelijk een kleine weergave van je persoonlijkheid en aangezien jij nogal wat verandert gedurende je leven, zijn die veranderingen meestal ook terug te zien in je huis. Meestal, want je bankrekening kan je nog weleens beperken in het aanpassen van je huis. Maar daarom zijn er DIY’s, ofwel doe-het-zelf-projecten waardoor je huis nóg persoonlijker en meer uniek wordt èn waarmee je heel wat geld kunt besparen.

Deze keer laten we een ingezonden DIY zien van onze lezers, Jerry en Jeroen. Zij maakten zelf een té leuke hanglamp voor boven de eettafel en die moesten we wel met jullie delen! Lees snel verder voor de benodigdheden en het stappenplan.

Benodigdheden

 • Betongaas
 • Strijkijzersnoeren (9x)
 • Fittingen (9x)
 • Lichtdimmer
 • Lampen (9x van 40 watt)
 • Plafondkap
 • Haken (4x)
 • Metaaldraad
 • Kabelklemmen (8x)
 • Schroefpluggen (4x)
 • Betonschaar
 • Metaalborstel

Stap 1

Het betongaas kun je bij de meeste bouwmarkten kopen, maar als je voor het echte verroeste effect gaat, kun je het best bij afval van een bouwplaats zoeken. Meestal mag je het betongaas gewoon meenemen als je het lief vraagt. Nadat je het gaas in de juiste afmeting hebt geknipt met een betonschaar is de eerste stap het borstelen van het gaas. Je wilt namelijk niet dat de roestige delen later zomaar naar beneden vallen op tafel (of nog erger: in je bord!). Zorg er daarom voor dat je het roest goed afborstelt. Let op: dit is best een intensief taakje!

Stap 2

Bepaal waar de lamp komt te hangen en boor vervolgens vier gaten in het plafond. Hier duw je de pluggen in om vervolgens de haken in te draaien. Let bij het kopen van je materiaal wel even op dat de haken en het metaaldraad geschikt zijn voor het te dragen gewicht.

Stap 3

Plaats nu het plafondkapje en verbind de strijkijzersnoeren. Zorg ervoor dat je een lengte van minimaal één meter aanhoudt. Zo kun je de lengte achteraf nog aanpassen.

Let op: haal de stroom er wel even af!

Stap 4

Meet nu de lengte van het metaaldraad op en knip het op de juiste lengte. Bevestig het draad met kabelklemmen aan de haken aan het plafond.

Stap 5

Hang nu het betongaas aan het metaaldraad. Wederom met kabelklemmen bevestigen. Vervolgens kun je de strijkijzersnoeren door het gaas halen en met een lus aan het gaas ‘bevestigen’.

Stap 6

Hang nu de fittingen aan de snoeren en draai de lampen er in.

Stap 7

Sluit de dimmer aan. Dit is echt een must, omdat zoveel lampen bij elkaar anders voor enorm veel licht zorgen en dat staat niet héél gezellig. Let op: hoe meer lampen, hoe hoger de wattage van de dimmer.

Meer ideeën om zelf een industriële hanglamp te maken? In deze DIY laten we zien hoe je een lamp maakt van een oude jampot en in dit artikel zetten we nog een aantal leuke DIY’s op een rijtje.

Aan de slag met deze DIY? Upload een foto van jouw creatie op Instagram met #RoomedDIY en de leukste foto’s krijgen een re-post van Roomed. Wij zijn ontzettend benieuwd naar jullie creaties!

Vragen over deze DIY? Wij helpen je graag!

Reageer op artikel:
DIY: de industriële hanglamp van Jerry en Jeroen
Sluiten