Maartje Wieling
Maartje Wieling Wooninspiratie 17 jun 2017

DIY: hangende loungestoel voor binnen of buiten

Oké, we geven het meteen toe: deze DIY is ietsje ingewikkelder en kost je misschien nét wat meer moeite dan je gewend bent van ons. Maar wedden dat jij hier de hele zomer plezier van gaat hebben en het dat klusmiddagje dus uiteindelijk helemaal waard was?

Dommel heerlijk weg in de schaduw op een warme dag, of creëer een lekker leeshoekje in je woonkamer met deze hangende loungestoel. De loungestoel past door zijn simplistische design in bijna elke interieurstijl!

Zo zou ‘ie er ongeveer uit moeten komen te zien. Niet verkeerd toch? Je zou bijna niet geloven dat je deze stoel dus gewoon helemaal zelf in elkaar kunt knutselen… Watch and learn. Ten eerste, dit is wat je nodig hebt:

Benodigdheden
• Drie ronde stokken (diameter 3,8 cm)
• Twee ronde stokken (diameter 1,6 cm)
• +/- 6 meter touw van 3 cm dik (let op draaggewicht, minimaal 130 kilo)
• Canvas laken
• Naaimachine
• Boor
• Meetlat/lint
• Schaar
• Optioneel: beits

Stap 1
Zaag de dikke stokken zodat ze 76.2 cm lang zijn. Als je wilt dat de stokken qua kleur tegen het canvas afsteken, zet ze dan nu in de beits.

Meet van twee van de drie dikke stokken aan beide kanten 5,8 cm en 8,9 cm af en markeer deze punten. Zorg ervoor dat je de stokken goed stil houdt bij het afmeten zodat je de punten precies markeert. Doe je dit niet, dan zul je de stukken niet goed in elkaar kunnen laten steken.

Stap 2
Boor gaten van 1,6 cm door de eerste gemarkeerde punten (5,8 cm). Boor vervolgens gaten van 1,3 cm door de als tweede gemarkeerde punten (8,9 cm).

Neem de derde dikke stok, markeer hier ook twee gaten op 8,9 cm van de kant af en boor weer gaten van 1,3 cm op deze punten.

Stap 3
Knip een stuk van 1,22 m x 58,42 m uit het canvas laken. De kant van 1,22 m mag groter, als dat mogelijk is.

Vouw 1,3 cm van de lange zijde om naar binnen en strijk de vouw plat. Vouw dit deel nog een keer naar binnen en strijk weer plat. Doe hetzelfde aan de andere kant.

Naai deze vouw aan beide kanten goed vast.

Stap 4
Vouw de boven- en onderkant 7,9 cm om en naai de onderkant van de vouw dicht.

Haal de dikke stokken met vier gaten erin door de genaaide zoom aan de boven- en onderkant van het stuk canvas en zet de dunne stokken vast in de geboorde gaten van de dikke stokken.

Stap 5
Als de stokken goed in elkaar zitten, boor je een klein proefgaatje waar je een schroef doorheen draait zodat ze aan elkaar blijven zitten. Zorg ervoor dat de schroef die je erin draait niet te lang is, zodat hij er niet aan de andere kant van de stok weer uit komt.

Stap 6
Leg een dubbele knoop in het touw en zorg dat er 1,22 m touw overblijft aan één kant. Haal de andere (langere) kant naar boven door de derde dikke stok heen en haal het touw door het andere gat weer naar beneden.

Leg nog een knoop onder de stok en laat genoeg touw aan de bovenkant van de stok over om een lus te maken. Aan deze lus hang je de stoel op.

Stap 7
Knoop de lus en zorg ervoor dat de lus precies in het midden van de stok is.

Haal het touw aan beide kanten door de bovenste stok van de stoel heen, leg een knoop onder de stok en knip de rest van het touw af.

Neem het overgebleven touw en knip het in twee gelijke delen.

Leg een knoop aan een eind van beide touwen en laat zo’n 15-20 cm over. Haal de touwen door de onderste stok van de stoel.

Stap 8
Haal deze touwen omhoog en knoop ze vast aan de binnenkant van andere touwen. Het is het handigst om de stoel hier voor op te hangen, zodat je de touwen op goede hoogte vast kan knopen.

Knip het resterende touw af of laat een stukje hangen. Rafel de uiteinden van de touwen met je handen.

Hang de stoel aan een haak die op zijn minst 130 kilo kan dragen.

Et voila! Je zelfgemaakte loungestoel is klaar. Je kunt hem voor binnen gebruiken, maar het fijnste is misschien wel in de tuin of op het balkon.

Meer tuin of balkon inspiratie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Merrythought

Reageer op artikel:
DIY: hangende loungestoel voor binnen of buiten
Sluiten