Het kan: je eigen gemberplant kweken in een paar simpele stappen

We zien ‘m niet vaak in interieurs staan, terwijl het wél een leuke plant is om zelf te kweken. Met een stuk biologisch gember maak je namelijk vrij gemakkelijk je eigen gemberplant. Je hebt er wat geduld voor nodig, maar hóé leuk is het om te zeggen dat je de gember uit je gemberthee zelf gekweekt hebt.

Een gemberplant kweken is lang niet zo lastig als dat het klinkt. Je hebt er alleen een stuk biologische gember, een pot, water, wat aarde en een hele hoop geduld voor nodig. Hoe je precies te werk gaat, leggen we je uit in deze DIY.

1. Een stuk gember uitzoeken

In de winkel kies je een geschikt stuk gember uit voor dit diy project. Het beste let je op de volgende punten:

  • Ga voor altijd een biologisch stuk gember (gember uit de supermarkt wil vaak niet ontkiemen – en dat willen we nu juist wél);
  • Het stuk gember moet dik zijn;
  • Ga op zoek naar een stuk gember met veel knobbeltjes aan het stukje;
  • Het liefste gebruik je een stuk gember zonder te veel ribbels;

2. De juiste pot voor je gemberplant

Gember groeit onder de grond horizontaal. Het is dus belangrijk dat je niet een te diepe pot hebt waar je je gember in gaat verbouwen, maar ga eerder voor een lang bakje. Een laag tupperware bakje is bijvoorbeeld prima om mee te beginnen.

3. De gember snijden

Het biologische stuk gember dat je gekocht hebt, kan je nu in kleinere stukken snijden. Houd in je achterhoofd dat de stukken gember die je in de grond gaat stoppen minsten 3 tot 4 centimeter breed moeten zijn, en minstens één knobbel moeten hebben. Maar onthoud: hoe meer knobbels, hoe beter.

gemberplant kweken

4. De gember in de pot

Vul je bakje of pot met potgrond. De gember leg je onder een dun laagje aarde met de knobbels naar boven, zodat de plant gemakkelijk naar boven kan groeien.

5. Wachten, wachten, wachten

En dan begint het wachten. Voor het kweken van een gemberplant heb je veel geduld nodig. Geef je potje elke dag een beetje water en zorg dat de grond nooit uitdroogt. Na een tijdje zal er een plantje ontstaan. Zodra het plantje blaadjes krijgt, hoef je iets minder vaak water te geven. Laat de potgrond in elk geval nooit uitdrogen.

Wil je dat de groei van je gemberplant iets sneller gaat, dan kan je eens per maand een beetje plantenvoeding geven. Overdrijf dit echter niet, want te veel plantenvoeding is niet goed voor een plant.

https://roomed.nl/kweek-een-avocadoboom/

Gemberplant kweken
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het kan: je eigen gemberplant kweken in een paar simpele stappen
Sluiten