DIY: een boeren schuifdeur voor een landelijke uitstraling in huis

Elke keer dat we een boeren schuifdeur spotten bij binnenkijkers gaat er iets kriebelen. Ze geven een gave rustieke touch aan elk interieur en er zitten heel veel voordelen aan. Daarom vonden wij dat het hoog tijd werd om eens uit te zoeken hoe je zo’n toffe schuifdeur zelf maakt en het blijkt gemakkelijker dan we van tevoren dachten.

Om het allemaal nog iets makkelijker te maken hebben we een handig filmpje bij deze DIY gevonden.

BENODIGDHEDEN

STAP 1
Eerst meet je hoe groot de schuifdeur moet worden. Meet de hoogte en de breedte van het deurgat en tel hier aan beide kanten ongeveer tien centimeter bij op, zodat de hele deuropening en de deurpost overlapt zijn als de deur ervoor hangt.

Let op: het is heel belangrijk dat de deur in zijn geheel open kan. Meet daarom naast de deur of de breedte van de deur daar gaat passen.

STAP 2
Bij het maken van de deur beginnen we met het buitenste frame. Zaag de planken eerst in de juiste maten. Gebruik de mal en boor schuine gaten, waarmee je de latten aan elkaar kunt vastboren zoals in het filmpje.

STAP 3
Boerderijdeuren hebben altijd een plank die dwars over de rest heen loopt. Meet (net als in het filmpje) het midden van de plank in de breedte en zet daar een streep. Dit doe je aan beide kanten van de lat. Leg de plank dwars over het frame, zodat de strepen van het midden van de plank precies op de hoeken komen te liggen. Teken de hoek waarin de plank gezaagd moet worden af en zaag dit daarna ook precies over de lijnen. Gebruik weer de mal om schuine gaten te boren en maak de gaten in het frame. Zet de dwarse balk vast.

STAP 4
Maak aan de achterkant van de deur twee houten balken aan de zijkant. Die dienen als een lijst voor de verticale latten die je bij de volgende stap op de deur gaat maken.

STAP 5
Pak de planken met groef en messing en zaag deze in de goede maten. Boor ze een voor een vast op het frame, zoals je in het filmpje kunt zien. De laatste lat zal niet precies passen en daarom moet je deze goed opmeten en op maat zagen.

STAP 6
Teken aan de achterkant dwars over de deur een lijn die evenwijdig is aan de dwarse plank aan de voorkant. Boor schroeven langs die lijn, zodat de schuine plank extra stevigheid krijgt.

STAP 7
Meet waar de handvatten aan beide kanten van de deur moeten komen en boor hier alvast een klein gaatje als markering. Verf nu de deur in jouw gewenste kleur en laat dit helemaal opdrogen. Zet daarna de handvatten vast en dan is de deur klaar!

STAP 8
Hang de deur op volgens de handleiding van het ophangsysteem. Wij hebben gezocht naar een ophangsysteem dat betaalbaar is, maar misschien kun jij nog een goedkopere vinden. Let er wel op dat het systeem de juiste maat heeft en dus niet te lang of te kort is voor jouw deur.

Reageer op artikel:
DIY: een boeren schuifdeur voor een landelijke uitstraling in huis
Sluiten