admin
admin Diy 30 mei 2014

DIY: betonnen plantenbakjes om mee te puzzelen

Ondanks dat wij helemaal niet thuis zijn in de meetkunde, kan geometrie magisch zijn. Met een gelijkzijdige driehoek kun je nieuwe vormen en patronen blijven maken, wat ervoor zorgt dat de mogelijkheden van deze DIY eindeloos zijn.

Bovendien zijn wij gek op driehoeken én op knutselen met beton. Beter kan niet, toch?

Benodigdheden
• betonmix
• plastic bak om te mixen
• plastic zak
• plastic handschoentjes
• stofmasker
• karton
• sjabloon van de mal (download hier)
• schaar of stanleymes
• lijm en tape
• plantjes en potgrond

Stap 1
Print het sjabloon van de mal, teken hem over op het karton en knip de sjabloon uit. Snijd het sjabloon in, vouw het in vorm en plak het vast met tape. Het drogen van het uiteindelijke bakje duurt even, het slimst is dus om meerdere mallen te maken om alle bakjes in een keer te maken.

Stap 2
Maak drie kleine driehoekjes en lijm ze vast aan de onderkant van de buitenste mal zoals op het voorbeeld. Deze dienen later als afvoer wanneer de bakjes opgehangen worden.

Stap 3
Trek de plastic handschoentjes aan en doe het stofmasker op. Mix de beton volgens de verhoudingen op de verpakking. Bij een fijne mix kun je als versteviging bijvoorbeeld kleine kiezeltjes toevoegen als versteviging.

Stap 4
Vul de mal met beton tot gelijke hoogte als de randen van de kleine driehoekjes op de bodem.

Stap 5
Zet de binnenste mal op het gegoten beton en zorg ervoor dat hij in het midden staat. Giet vervolgens de ruimte tussen de binnenste en de buitenste rand vol met beton. Met behulp van een stokje krijg je het beton makkelijker in de mal en kun je het aandrukken.

Stap 6
Laat het beton minstens drie dagen uitharden terwijl het nog in de mal zit. Benevel de bakjes dagelijks en bewaar ze in plastic zakken. Hoe natter het in de zakken is, hoe beter. Dit is essentieel om het beton zo goed mogelijk uit te laten harden zodat het niet afbrokkelt of breekt.

Stap 7
Haal na drie dagen de bakjes uit de mallen. Beton is alkalisch, wat niet bevorderend is voor het groeien van planten. Laat daarom het bakje nog een dag weken in een bakje water en laat ze drogen.

Stap 8
Tijd voor de plantjes. Geef de plantjes voor je ze ophangt of stapelt even de tijd om wortels te vormen die de potgrond vasthouden. Wil je ze ophangen, dan kun je de sjablonen gebruiken om de drie gaatjes van de bodem aan te geven op de muur waar je gaat boren.

Onderhoudstip
Zorg ervoor dat de plantjes eens per week uitgebreid water krijgen en in het zonnetje worden gezet. Als je niet zo goed bent met planten, kijk dan eens naar deze luchtplantjes, die kan iedereen levend houden en staan hartstikke leuk in je nieuwe bakjes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

www.apieceofrainbow.com

Reageer op artikel:
DIY: betonnen plantenbakjes om mee te puzzelen
Sluiten