Renée Leeuw
Renée Leeuw Event 13 nov 2015

Dit zijn dé must-see documentaires van het IDFA 2015

Van 18 tot en met 29 november vindt het International Film Documentary Festival Amsterdam (ofwel IDFA) weer plaats in onze hoofdstad. Tijdens dit festival worden dit jaar maar liefst 319 docu’s getoond op verschillende plekken en theaters in de stad. We begrijpen dat het nogal een zoekwerk is om jouw selectie films samen te stellen uit zo’n groot aanbod en daarom maken we het je wat gemakkelijker. Wij spitten alvast door het programma en zetten in dit artikel dé must-se documentaires van het IDFA op een rijtje.

We hebben een selectie gemaakt van films uit verschillende categoriën zodat er voor ieder wel wat tussen zit. Van fotografie, architectuur, cultuur en nieuwe mediea; Dit zijn volgens ons de docu’s die je niet mag missen.

1. A Family Affair – Tom Fassaert

IDFA opent met het werk van de Nederlandse Tom Fassaert. Deze filmmaker was altijd al gefascineerd door zijn oma, een 95-jarige vrouw waarmee zijn vader in de clinch ligt. Ze was een echte levensgenieter, altijd al, zo vertelt zijn vader. Op een gegeven moment besloot ze om haar familie achter te laten en Nederland te verruilen voor Zuid-Afrika. Tom zoekt haar daar op en duikt in de geschiedenis van zijn eigen familie. Tijdens zijn zoektocht doet zijn oma een onverwachte bekentenis: ze is verliefd op Tom.

Kijk hier voor de tijden en tickets.

2. Cartel Land – Matthew Heineman

Wie fan is van de serie Narcos (over het leven van Pablo Escobar) kan deze documentaire waarschijnlijk ook wel waarderen. Cartel Land gaat over de drugsoorlog op de grens van Mexico en Amerika. Heineman maakte de documentaire met gevaar voor eigen leven. Hij laat zien hoe twee groepen de strijd aangaan met de drugskartels en dringt door tot de wereld van georganiseerde misdaad. Hij komt met zijn camera in drugslabs, waar mannen met maskers crystal meth maken en geeft een kijkje in de persoonlijke levens van de burgerwachten. De documentaire laat zien dat morele waarden in sommige situaties niet meer duidelijk zijn en ook de grenzen tussen goed en kwaad vervagen.

Kijk hier voor tijden en tickets en check hieronder alvast de trailer.

3. Don’t Blink: Robert Frank – Laura Israel

Robert Frank is een Amerikaanse fotograaf en filmmaker, die bekend werd met zijn fotoboek The Americans. Het boek schetste een somber beeld van de Amerikaanse samenleving en kreeg al gauw een cultstatus onder veel jonge kunstenaars van die tijd. In 1972 maakte Robert Frank de docufilm Cocksucker Blues, waarin de Rolling Stones vooral backstage en op feestjes met veel drank en drugs te zien zijn. Die docu is officieel nooit uitgebracht en Mick Jagger bepaalde dat de film maar één keer per jaar op een filmfestival getoond mag worden. Dat gelukkige moment is tijdens IDFA 2015 in de Melkweg. Maar nu even over Don’t Blink: je begrijpt dat Robert Frank een bewogen leven leidt. Zijn editor Laura Israel vond dat dit leven ook maar eens vastgelegd moest worden, geheel in de stijl van Robert Frank zelf. In het Stedelijk Museum wordt overigens een deel van Frank’s fotografische werk getoond.

Kijk hier voor tijden en tickets

4. The World According to Monsieur Khiar – Sjors Swierstra

Een documentaire van Nederlandse makelij over Jeroen Robert Kramer, die jarenlang als fotograaf in oorlogsgebieden werkte voor de New York Times en Vanity Fair. Op een gegeven moment besluit hij zijn carrière te wijzigen. Hij begint een nieuw leven als kunstenaar in Libanon. Daar komt hij in contact met Monsieur Khiar. Hij ziet in deze persoon de betere versie van zichzelf, een held, iemand die hij nooit had kunnen zijn. De mannen wandelen door de oude buurten van Beiroet en praten over literatuur en kunst. Jeroen begint zich langzaam te schamen over het feit dat hij zoveel mensen ongevraagd op hun slechtste moment heeft vastgelegd met zijn camera. Monsieur Khiar weigert zich te laten fotograferen en dan verandert Jeroen zijn fascinatie voor deze man in een obsessie.

Kijk hier voor tijden en tickets.

5. A strange love affair with ego – Ester Gould

De Nederlandse filmmaker Ester Gould keek van kinds af aan altijd op tegen haar oudere zus Rowan, die vol zelfvertrouwen zat. De wereld ligt aan haar voeten, haar creativiteit en natuurlijke schoonheid zijn jaloersmakend. Maar het probleem met zelfverzekerdheid is dat het ook kan doorslaan in egoïsme en narcisme. Ester volgt succesvolle personen in het uitgaansleven en de kunstwereld. Hoe verhoudt hun werkelijke ik zich tot hun publieke ik? En wat is de rol van social media in ons zelfvertrouwen? De documentaire is ook een heel persoonlijk verhaal, waarin Ester zich langzamerhand afvraagt hoe het nu werkelijk zit met de interessante verhalen van haar zus.

Kijk hier voor tijden en tickets

6. Megacities – Michael Glawogger

Deze Zwitserse documentaire plaatst het leven in verschillende grote steden naast elkaar. Vooral met beeld, want Michael Glawogger is in de eerste plaats een subliem fotograaf. We zien arbeiders aan de lopende band in Moskou, prostituees in Mexico City, ambachtslieden in Mumbai en een oplichter in New York. Allen lijken weinig overeenkomsten met elkaar te hebben en toch hebben zij één ding gemeen: zij voeren een dagelijkse strijd om te overleven in een grote wereldstad. De documentaire laat van iedere stad de eigenheid zien. En dat is knap.

Kijk hier voor de tijden en tickets.

Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit het mega grote aanbod documentaires van het IDFA. Wij zijn erg benieuwd welke docu’s jij gaat zien, dus laat het vooral weten in een reactie onder dit artikel.

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Dit zijn dé must-see documentaires van het IDFA 2015
Sluiten