Dit woonhuis in Chili bestaat helemaal uit containers

Oude zeecontainers worden vaak hergebruikt als woning. Als student zou je dit ongetwijfeld herkennen, aangezien containerwoningen veelal voor een relatief lage huurprijs verhuurd worden aan studenten. Van meerdere containers kun je echter ook woningen maken met opmerkelijke vormen, zoals dit asymmetrische huis in Frankrijk. Een voorbeeld daarvan is ook dit huis in Los Trapenses, een stad in het midden van Chili. Met in totaal twaald (!) containers bouwde architectenbureau Sebastian Irarrazaval een enorm huis aan de voet van het Andes gebergte.

De architect had twee doelen gesteld voor de bouw van het huis. Zo wilde hij ten eerste het huis laten samensmelten met dit deel van de stad waar het Andes-gebergte zo prominent aanwezig is. Daarnaast was het noodzakelijk dat de buitenlucht geleidelijk door het huis circuleert om plaatselijke verkoeling te voorkomen. Dit resulteerde in een opvallend ontwerp waarbij het net lijkt alsof de woning op de berg ‘rust’.

Door de steile helling onderaan het gebergte is een aantal containers haaks op elkaar geplaatst. Die manier van bouwen geeft het huis een te gekke vorm en zo wordt ook de luchtcirculatie in het huis geregeld. Handig!

Het huis vloeit bijna samen met zijn omgeving. Dit komt mede dankzij het geoxideerd staal. Het geeft een stoer effect aan het ontwerp dat past bij de droge, ruwe natuur.

De mechanische look is doorgetrokken tot in het interieur. Zo is de constructie van het huis, zoals het ‘skelet’, de pilaren en trappen in de aardtinten zwart, donkergrijs en een roestkleur. Deze onbewerkte look zorgt voor een stoere, industriële sfeer.

Door aan weerszijden van het huis veel ramen te plaatsen, hebben de bewoners niet alleen prachtig uitzicht, maar ook veel daglicht in de kleine en lage ruimtes.

De ramen hebben echter ook een andere functie: ze spelen namelijk een rol in de luchtcirculatie. De ramen zijn zo geplaatst dat ze warm zonlicht binnenlaten aan de voorkant van het huis en een frisse berglucht binnenlaten aan de achterkant. Deze elementen komen samen dankzij de vloeiende samenstelling van de containers en zorgen samen voor een ideale woontemperatuur.

In Chili staan naast dit gave ontwerp nog meer bijzondere woningen. Onze favorieten vind je hieronder!

architizer.com

Reageer op artikel:
Dit woonhuis in Chili bestaat helemaal uit containers
Sluiten