Dit vakantiehuis in de Alpen bevindt zich grotendeels onder de grond

Van een afstand lijkt dit vakantiehuis in de Alpen op een traditionele houten hut. Maar zodra je dichterbij komt, zie je dat het moderne onderkomen eigenlijk van beton is gemaakt. Toch is het niet vreemd dat het ons aan een hut doet denken. De ontwerpers van dit huis lieten zich namelijk inspireren door de oude vervallen schuur die hier voorheen stond. Hoewel het nieuwe design er vanbuiten misschien enigszins kil uitziet, heeft het vanbinnen een aantal bijzondere verrassingen!

Het betonnen vakantiehuis is een ontwerp van Nikisch Sano Walder Architects. Door het design dezelfde vorm te geven als het vorige onderkomen dat hier stond, wilden ze de ecologische footprint zo beperkt mogelijk houden. Om het huis in exact dezelfde vorm te krijgen als de oude schuur, gebruikte de architect het originele hout als gietvorm.

Het onderkomen staat in het rotsachtige en groene landschap van het plaatsje Flims in de Zwitserse Alpen. De volledige woning is 40 vierkante meter groot, hoewel je dat van buitenaf niet meteen ziet. De helft van dit vakantiehuis voor twee personen zit namelijk verborgen onder de grond! Aan de achterkant zie je dit deel daarentegen wel en kijk je vanbinnen uit op een rotswand. Het raam op de begaande grond plaatste de architect expres een stuk naar binnen toe, zodat dit deel niet bedolven raakt onder hevige sneeuwval in de wintermaanden.

Het interieur is net als het exterieur bijna volledig gemaakt van beton. Om toch een warm gevoel te creëren, voegde de architect ook een aantal houten elementen toe. Daarnaast zorgt de open haard achterin het betonnen vakantiehuis zowel letterlijk als figuurlijk voor warmte. In het huisje komt maar aan een kant licht binnen. Om meer te profiteren van het daglicht voegde de architect op deze verdieping daarom een skylight toe. Wil je in jouw bestaande keuken net zo’n stoer betonnen keukenblad als in dit huisje? Met deze DIY is dat klusje zo geklaard!

De andere verdieping zit onder de woonkamer en keuken. Hier zitten de slaapkamer en badkamer. Aangezien de ene helft echt onder de grond zit, komt hier geen licht binnen. In de andere helft van de kamer komt wel licht binnen door een opening in de rotsen. Een zelfde soort oplossing is ook bij deze villa in Westland gebruikt, omdat in die omgeving de huizen niet hoog mogen zijn maar wel onder de grond gebouwd kunnen worden.

De rotsopening is een slimme natuurlijke manier om privacy te creëren. Hoewel vakantiegangers genoeg licht binnenkrijgen en uitkijken op de groene omgeving, kan niemand van buiten naar binnen kijken. Ideaal!

Fotografie: Ralph Feiner & Gaudenz Danuser

www.urlaubsarchitektur.de