Dit stoere familiehuis in de bergen bestaat eigenlijk uit vier losse gebouwen

Dit stoere familiehuis staat op een groot stuk land midden in de bergen in Winthrop, Washington. Het klimaat op deze plek varieert door het jaar heen enorm. ’s Zomers is het er zo heet dat de omgeving brandgevoelig is en ’s winters ligt het landschap bedekt onder een dikke laag sneeuw. Met beide situaties hield de architect bij het ontwerpen rekening, wat zorgt voor een bijzondere materiaalkeuze én een opvallend design.

De woning is een ontwerp van architectenbureau Olson Kundig in opdracht van een familie die gek is op avontuur. In plaats van één huis, bestaat de woning uit vier losstaande gebouwen met als centraal middelpunt een binnenplaats met zwembad.




De gebouwen zijn voor een groot deel gemaakt van glas en cortenstaal. Twee materialen die goed tegen de wisselende temperaturen bestand zijn. Daarnaast ook twee materialen die we in een eerder ontwerp van dit architectenbureau zagen, namelijk deze Delta Shelter. Olson Kundig beschrijft het project als een soort klein kampterrein waar je van tent naar tent gaat. De materialen zijn ruw aan de buitenkant, maar binnen is het warm en gezellig. Dat vergelijkt de architect met een slaapzak: eenmaal binnen ben je warm, droog en beschermd tegen de ruwe ‘omgeving’.



Publieke ruimtes, zoals de woonkamer, eetkamer en keuken met bar zitten samen in één paviljoen. Deze gemeenschappelijke ruimte heeft glazen wanden, zodat de bewoners extra kunnen genieten van de omgeving. In warme maanden kunnen deze glazen panelen open waardoor de grenzen tussen binnen en buiten vervagen en dit deel een soort indoor-outdoor space wordt. In een meer gesloten gebouw zitten de slaapkamers van de familie. Een ander deel wordt gebruikt als gasthuis en het laatste – kleinere – gebouw heeft een sauna met uitzicht over de vallei.


Voor een aantal meubels recyclede het architectenbureau hout uit een oude boerderij uit de buurt. Een mooi voorbeeld daarvan is de stoere handgemaakte koffietafel.


Vanuit het zwembad kijken de bewoners uit op een meer. Voordat het architectenbureau dit huis ontwierp, was het stuk land – op een grote steen na – volledig leeg. Die steen lieten ze bewust liggen en maakten ze tot centraal onderdeel van de binnenplaats. De steen wordt nu gebruikt als meubelstuk, bijvoorbeeld als bijzettafel of om op te zitten.

www.olsonkundig.com