admin
admin Interieur 16 april 2014

Dit moet je als groentje weten over een moestuin

Lijkt zo’n pittoresk moestuintje je wel wat? Verse tomaten, kruiden en aardappels uit eigen grond laten elke maaltijd beter smaken. Voordat je klakkeloos wat gaat zaaien, hebben we nog wat beginnerstips voor je.

1. Kies de juiste plek | voor een vruchtbare start
Goede grond is van levensbelang. Is jouw tuin niet gezegend met de juiste omstandigheden? Dan kun je die altijd nog deels creëren. Enkele speerpunten voor jouw moestuin’s droomlocatie zijn:

• let erop dat de grond goed gedraineerd is, maar wel voldoende water krijgt
• de groenten moeten voldoende zonlicht krijgen (eenjarige groenten hebben minstens zes uur direct zonlicht nodig), maar tegelijkertijd beschut zijn tegen de wind
• je groenten worden gelukkig van een humusrijke en licht zure leemgrond (te zure grond kun je bekalken)

Bron: Herbs

2. Bepaal de grootte | klein is fijn
Als je nog maar net begint, loop dan niet te hard van stapel en ga voor een klein moestuintje. Kost je minder tijd en het vergroot de kans op een goede afloop (en een mandje vol verse groentes). Begin bijvoorbeeld met tien vierkante meter. Als je meer ervaring hebt, kun je altijd nog uitbreiden. Verdeel het perceel vervolgens in verschillende vakken, zodat de zaden en vruchten gescheiden blijven.

Bron: Vegan

3. Wat ga je telen | ken je groentes
Weet wat je teelt. Een spoedcursusje groentes:

Gemakkelijke groentes
Zoals we al vertelden; maak het jezelf niet te moeilijk. Deze groentes doen het bijna altijd goed, stellen weinig eisen en hebben weinig belagers.
Bijvoorbeeld: sla, courgette, (snij)bieten, bonen, erwten en andijvie.

Groentes met de grootste oogst
Wil je van weinig veel maken? Dan zijn dit goede keuzes.
Bijvoorbeeld: raapsteeltjes, klimbonen, peultjes, vroege aardappels en vroege bietjes, snelgroeiende Oosterse kolen en jonge worteltjes.

Groentes die snel smaak verliezen
Van de grond, hop op je bord. Hele verse groentes zijn aanzienlijk zoeter, omdat vanaf het moment van oogst de aanwezige suikers omgezet worden in zetmeel. Bij sommige groentes gaat het echter zo snel, dat je ze beter meteen op kunt eten.
Bijvoorbeeld: asperges, suikermaïs, wortels, erwten, slaboontjes en sla

Lentegroentes
Niet elke groente groeit elk seizoen. Kijk hier voor een duidelijk overzicht.

Bron: Tumblr

4. Aan de slag | Plant en houd ons op de hoogte
Nu je de basisprincipes van het onderhouden van een moestuin kent, kun je aan de slag. Roomed’s Florence is zelf ook al begonnen en houd je op de hoogte via instagram.

Heb jij zelf een moestuin of wil je het ook gaan proberen? Join ons dan op instagram via de hashtag #roomedsmoestuintje.

Reageer op artikel:
Dit moet je als groentje weten over een moestuin
Sluiten