Dit lichte familiehuis heeft de vorm van een traditionele hut

Dit lichte familiehuis staat in Yokohama: de op een na grootste stad van Japan. Toch zie je vanuit een groot deel van het huis niet dat het in een drukbevolkt gebied staat. Sterker nog: vanbinnen kijken de bewoners uit op een heerlijke groene omgeving. Om de bewoners van het bestaande huis meer te laten profiteren van lichtinval en de omliggende natuur, ontwierp het architectenbureau een bijzondere aanbouw.

Het lichte familiehuis is een ontwerp van Naoi Architecture & Design Office. De woning is zo’n tachtig vierkante meter groot. Voor de vorm van het exterieur liet het architectenbureau zich inspireren door het simpele design van een hut.

De lichte aanbouw maakte het architectenbureau op een leeg stuk land aan de bestaande woning vast. Ze kozen voor de vorm van een traditionele hut met zadeldak, als knipoog naar de groene omgeving. Aan de achterkant van dit deel plaatsten ze een grote raampartij waardoor er heerlijk veel licht binnenkomt in de ruimte die voorheen een stuk donkerder was. Voor nog meer lichtinval sloten ze de bovenkant van de aparte ruimte ook af met ramen in plaats van een dichte muur.

Het originele huis is maar iets hoger dan de aanbouw, maar heeft wel twee verdiepingen. Daarnaast ligt het nieuwe deel van het huis een stukje lager dan het bestaande deel van het huis. In het oude huis zijn de plafonds dus een stuk lager dan in de lichte aanbouw. Toch voelt het – mede door het lichte kleurenpallet en de hoge ramen niet extreem laag. Benieuwd hoe je thuis een hoog plafond kunt faken? Wij geven je vier tips.

Het lichte familiehuis heeft een grote benedenverdieping en een wat kleinere tweede verdieping. De benedenverdieping is opgedeeld in drie zones: een woonkamer (die onderdeel is van het oude huis), een keuken met eethoek en een uitgebreide badkamer. De drie verschillende ruimtes zijn grotendeels open en daardoor met elkaar verbonden. Tegelijkertijd worden ze gescheiden door natuurlijke grenzen in de vorm van lage betonnen trappen als oplossing voor het hoogteverschil. Op de tweede verdieping zijn de twee slaapkamers te vinden.

Fotografie: Hiroshi Ueda

www.naoi-a.com