Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Opbergen 17 jan 2019

Does it spark joy? Dit leerde ik van ‘Tidying Up with Marie Kondo’ op Netflix

We kunnen er niet omheen: de eerste Netflix-sensatie van het nieuwe jaar is ‘Tidying Up with Marie Kondo’. En terecht, want een opgeruimd huis heeft alleen maar voordelen. Je vindt niet alleen dingen sneller terug, maar het is ook nog eens gezonder. Dit leerde ik van de Netflix-serie.

Na het kijken van de eerste aflevering was ik ook om. Opgeruimd het nieuwe jaar in, dát is pas een goed voornemen.

1. Alleen als je geconfronteerd wordt met hoeveel spullen je hebt, kan je er iets aan doen.

Als je – net als ik – vaak spullen ergens in een doos neerlegt waar je het toch niet kan zien, dan ben je verkeerd bezig. Je kunt namelijk pas iets gaan opruimen als je ermee geconfronteerd wordt. Spullen opruimen die je tóch niet ziet, is namelijk totaal niet aantrekkelijk en noodzakelijk – je ziet het immers niet.

En dat brengt ons meteen bij de volgende tip:

2. Kledingkast opruimen? Gooi dan al je kleding op je bed

Ga je je kleding opruimen? Gooi dan ALLES op het bed. Dan zie je pas hoeveel kleding je eigenlijk hebt. In de kast kan je kledingcollectie nogal eens een verkeerde indruk geven, omdat je al snel denkt dat je niet zo veel kleding hebt.

Maar als je je truien, broeken, bikini’s, ondergoed, t-shirts, bloesjes en jurkjes allemaal op één hoop ziet liggen, dan is de kans groot dat je sneller geneigd bent om rigoureus op te ruimen.

3 tips voor het opruimen van je kledingkast (om het nieuwe jaar goed te beginnen)

3. De kunst van het origami-opvouwen

De lade waar mijn sportkleding en korte broeken in liggen is standaard een rommeltje. Hoe netjes ik het ook probeer te houden, als ik de onderste broek nodig heb ligt de hele lade overhoop.

Totdat ik de vouw-techniek van Marie Kondo gebruikte. Deze origami-achtige manier van vouwen lijkt een beetje omslachtig, maar ik ben inmiddels op het punt dat ik zelfs mijn canvas tassen zo gevouwen heb. Want echt, het is zó veel gemakkelijker. De onderstaande video is niet voor niets al 6 miljoen keer bekeken.

4. Gebruik boxen om lades netjes te krijgen.

We hebben het al eens eerder gezegd: weg met de rommella. Niemand schiet iets op met een rommelige lade waar je tóch niets in terug kunt vinden. Ruim daarom (met hulp van onze tips) de la voor eens en voor altijd op.

Zo ruim je voor eens en voor altijd die rommella op

De items die je overhoudt omdat je ze wél in de lade wilt laten liggen, kan je opbergen in verschillende boxen. Met boxen creëer je plekken in lades om alles netjes in op te bergen. Zo worden je lades een stuk overzichtelijker, en vind je alles wat je nodig hebt in één keer terug.

5. Het lijkt áltijd rommeliger als je op gaat ruimen.

Maar wees niet bang. Als je stap voor stap doet, bereik je altijd je doel.

Het begint met ‘lekker bezig zijn’ en alle kasten leegtrekken, maar ineens zie je dat je nóg meer rommel aan het maken bent. Herkenbaar? Volgens Marie Kondo is dat helemaal niet erg. Als je stap voor stap opruimt, bereik je namelijk altijd je doel.

En ja, ook als het tijdens het opruimen ineens nog rommeliger lijkt dan dat het in eerste instantie was. Dat is ook logisch, want je haalt ineens weer dingen tevoorschijn die misschien wel jaren verborgen hebben gelegen. Maar als je stap voor stap doorgaat met opruimen, zal je aan het einde zien dat er echt wel progressie in zit.

6. Geef alles een vaste plek

Ben jij ook vaak dingen kwijt? Geef ze dan een vaste plek. Voor mij heeft het geholpen om mijn sleutels en portemonnee een vaste plek te geven. Zodra ik thuis kom, leg ik die twee items steeds op dezelfde plek neer. Net als mijn iPhone-oortjes, overigens. Sinds dien ben ik ze nooit meer kwijt geweest.

Nog meer lezen over Marie Kondo en opruimen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Does it spark joy? Dit leerde ik van ‘Tidying Up with Marie Kondo’ op Netflix
Sluiten