Dit kleine huis in Londen heeft wel vier tuinen

Oké, toegegeven, het zijn wel heel kleine tuintjes, maar toch. Dit kleine huis in Londen is gebouwd in een voormalige achtertuin en ligt daarom verscholen achter andere huizen. Om de buren hun daglicht en privacy niet te ontnemen moest het huis klein en laag zijn. Tegelijkertijd wilden de bewoners zelf ook genoeg daglicht en ruimte in huis. Daarom heeft architectenbureau Dallas Pierce Quintero bedacht om het huis rond vier tuintjes te bouwen, zodat er toch aan alle kanten licht naar binnen komt en het huis heel ruimtelijk aanvoelt.

Maar, een huis in Londen kopen is nogal een duur grapje. Daarom gingen de bewoners op zoek naar een betaalbare oplossing. Die vonden ze in een verlaten tuin, die volstond met oude rommel. Na lang puzzelen over het ontwerp en een flinke verbouwing is het resultaat een knus en sfeervol huisje, dat vanaf de straat nauwelijks zichtbaar is.

Vanaf de straat lijkt de entree van het huis op een garage. Het huis zelf is helemaal achter op het terrein gebouwd, omdat daar de meeste ruimte is. Om bij het huis te komen loop je eerst langs de berging, het kantoor en door de tuin. We kunnen ons voorstellen dat, wanneer de bewoners bij het huis komen, ze al vergeten zijn dat ze in een drukke stad wonen.

Om het huis optisch groter te maken, loopt een deel van de buitenmuur door in het interieur. Goed gedaan, want zo lijken de tuintjes onderdeel van het interieur. Een stijlvol detail is dat de bakstenen verticaal gelegd zijn in plaats van horizontaal. De onderste rijen stenen zijn in een golfbeweging gelegd om het huis. Heel cool gedaan, want zo valt de stenen muur nog meer op!

Het is een compliment voor de architecten dat het huis heel groot lijkt, terwijl het juist heel klein is. Doordat het huis de vorm van een L heeft zijn er van nature al hoekjes, die door de architecten extra benadrukt zijn. Zo ligt de keuken iets lager dan de rest van de woonverdieping. En door een nis te plaatsen in de muur tussen de eet- en woonkamer worden die twee hoekjes met elkaar verbonden. We hebben ook een aantal tips voor je om jouw interieur groter te laten lijken.

Vanwege het ingenieuze ontwerp en het gebruik van een vervallen achtertuin was dit huis in Londen vorig jaar genomineerd voor de House of the Year Award. Eerder schreven we al over dit roestige en moderne familiehuis in Engeland, dat ook voor dezelfde prijs genomineerd werd.

www.dezeen.com