Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Boek 23 november 2015

Dit kinderboek verandert mee met de tijd

Misschien weet je het nog van je favoriete kinderboeken van vroeger: vader ging naar zijn werk, moeder bracht de kinderen naar school, deed de boodschappen en bereidde het eten. In 1963 maakte de Amerikaanse schrijver Richard Scarry het boek ‘The Best Word Book Ever’ met daarin vrolijke tekenen en woorden. De boeken helpen kinderen van jongs af aan al woorden te herkennen en aan te wijzen. We weten zeker dat je de tekeningen in het boek herkent. Het staat vol dieren met menselijke trekjes die de dagelijkse dingen doen als boodschappen, op vakantie gaan of sporten. Sinds het boek voor het eerst verscheen, is er behoorlijk wat veranderd natuurlijk.

Door de jaren heen werden de boeken daarom steeds een beetje aangepast. Zo staat nu ook vader in de keuken, spelen jongens en meisjes nu samen in plaats van apart en wordt er bij bepaalde beroepen die worden uitgebeeld geen onderscheid meer gemaakt in geslacht. Wij maken vaak lijstjes van de mooiste koffietafelboeken (check bijvoorbeeld even onze favorieten van 2015), maar dit vinden we vooral voor kinderen ook een must-read! Hieronder zetten we de oude en nieuwe versies naast elkaar..

Naast dat de genderspecifieke beroepen of huishoudelijke taken zijn gewijzigd, worden er ook geen cowboys en indianen meer afgebeeld.

Fijn buiten spelen? Dat kan natuurlijk gewoon samen in plaats van jongens en meisjes apart!

Volgens ons verdient dit boek zeker een plaatsje in de kinderkamer! En dan het liefst natuurlijk op deze boekenplank die kinderen verleidt tot lezen.

www.froot.nl

Reageer op artikel:
Dit kinderboek verandert mee met de tijd
Sluiten