Renée Leeuw
Renée Leeuw Architectuur 23 augustus 2015

Dit huis komt zo uit de 3D-printer rollen en stond binnen drie uur recht overeind

Een tijdje terug vertelden we al over een Amsterdams grachtenpand dat met de 3D-printer ontwikkeld was. Dit ging echter om een miniatuur versie. Maar inmiddels zijn we een jaar verder en in de Chinese jaartelling kun je dat wellicht verdrievoudigen. Daar is namelijk een écht huis ontwikkeld met behulp van een 3D-printer en geloof het of niet, maar dat huis stond binnen drie uur recht overeind.

Het huis, ontwikkeld door de Chinese ZhuoDa Group, bestaat uit zes 3D-geprinte onderdelen. Daardoor was het mogelijk om de losse delen als LEGO-steentjes binnen zo’n korte tijd in elkaar te zetten.

Negentig procent van het huis is prefab. De rest (het interieur) kan naar wens van de bewoner worden gestyled en afgewerkt.

Het huis is zo gebouwd dat het vuurbestendig is en tevens een aardbeving met een kracht van negen op de schaal van Richter kan weerstaan. Zo’n sterk en veilig huis wil iedereen wel toch? Het Chinese bedrijf wil helaas niet met ons delen van welk materiaal het huis gemaakt is. De Zhuoda Group heeft maar liefst 22 patenten op hun technologie liggen en is dus absoluut niet bereid om het geheim met de wereld te delen.

Door deze manier van huizen ‘bouwen’ wordt volgens het bedrijf behoorlijk wat tijd en geld bespaard. In totaal kostte de ontwikkeling van deze villa tien dagen. Ter vergelijking: de bouw van een normaal huis kan algauw een half jaar in beslag nemen.

Dit is niet het eerste voorbeeld van snelbouw in China. Eerder liet het land al weten het hoogste gebouw ter wereld te bouwen binnen 90 dagen.

inhabitat.com

Reageer op artikel:
Dit huis komt zo uit de 3D-printer rollen en stond binnen drie uur recht overeind
Sluiten