Renée Leeuw
Renée Leeuw Architectuur 16 okt 2015

Dit huis is gebouwd voor de vijf zintuigen van de mens

Volgens Aristoteles heeft de mens vijf zintuigen en daarmee kunnen we voelen, zien, proeven, ruiken en horen. Architectenbureau Henri Cleinge wilde een huis ontwerpen dat ervaren kan worden met alle vijf de zintuigen. Nu snappen we heel goed dat je een huis moet kunnen zien en voelen. Bij elk huis hoort ook een bepaalde geur en geluiden zijn in elk huis ook weer verschillend. Tot zover geen probleem dus, maar een huis proeven? Dat lijkt ons nogal een uitdaging.

Helaas geven de ontwerpers niet aan of en hoe ze daarin geslaagd zijn en kunnen we dat uit de beelden ook niet opmaken. Wél durven wij te zeggen dat het zogenaamde Maison Beaumont een bijzonder staaltje architectuur is.

Het huis staat tussen de duplex woningen en industriële gebouwen in Montreal, Canada.

Het huis is zo ontworpen dat de bewoners optimaal van het zonlicht kunnen genieten in elke ruimte. Dat kun je vooral in de woonkamer goed zien. Daar is in het dak een opening waardoor daglicht van boven de kamer in komt.

Is bij de bouw van jouw huis géén rekening gehouden met daglicht? No worries, wij geven je een aantal handige tips om een kamer zonder raam toch te verlichten.

Zowel vanbinnen als vanbuiten zijn de muren van beton met daartussenin het isolatiemateriaal. Omdat beton alleen nogal donker en grauw kan zijn, kozen de ontwerpers voor houten vloeren en plafonds.

De architecten maakten gebruik van verschillende houtsoorten, wat best een uitdaging kan zijn. Lang niet alle soorten hout passen namelijk goed bij elkaar en daarom geven wij je een aantal tips voor het combineren van verschillende houtsoorten.

Of dit huis nou echt alle vijf zintuigen weet te prikkelen, is voor ons nog een raadsel. Maar bijzonder is het huis in elk geval wel. Meer van dit soort huizen zien? Een architectenkoppel liet hun droom uitkomen en bouwde een huis van beton.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

architizer.com

Reageer op artikel:
Dit huis is gebouwd voor de vijf zintuigen van de mens
Sluiten