Dit huis in Vietnam heeft een tuin ín huis

Een tuin ín huis, hoe cool is dat? In dit huis in Zuid-Vietnam is dit geen droom, maar werkelijkheid. De bewoners wonen letterlijk tussen het groen. Scroll snel verder en laat je inspireren…

>>

Ten zuiden van Ho Chi Minh-stad in Zuid-Vietnam ligt de kleine provincie Vīnh Long, waar de laatste jaren duizenden boeren om bepaalde redenen verplicht naartoe verhuisden. Voor de boeren was dit hartverscheurend, gezien de drastische verandering van enorme weilanden naar op elkaar gepropte huizen zonder tuin. Daarbij was de situatie op straat onveilig. Architectenbureau 23o5 zocht daarom een manier om de zogenoemde donkere hutjes om te toveren tot dromerige huizen met tuin en genoeg daglicht. Dit mondde uit in ‘The Longcave’, een modelhuis waar plafonds de kamers van elkaar scheiden en stroken gras en kleine bomen de ruimte een aards effect geven.

Dit huis zou een goede oplossing zijn voor de bewoners van Vīnh Long, die zich verschuilen in hun huizen om de nare omstandigheden buitenshuis te ontsnappen. Vīnh Long is niet de enige provincie die kampt met ruimtegebrek: laatst schreven we bijvoorbeeld over dit lichte huis in Ho Chi Minh-stad van 3,5 meter breed.

De aparte setting van het plafond met een gleuf zorgt ervoor dat het daglicht binnenkomt. Daarnaast heeft het architectenbureau lampen geplaatst die daglicht nabootsen. Dit maakt het huis al een stuk ruimer. Heb jij ook een donker huis door gebrek aan daglicht? Met deze acht tips kun je hier zo verandering in brengen.

In iedere kamer is een ‘deel’ van een tuin toegevoegd, wat zorgt voor een echt buitengevoel in elke ruimte. Samen met het gebruik van grote, donkere stenen en donker hout loopt iedere kamer mooi in elkaar over.

De bijna gevouwen vormen van het plafond scheiden niet alleen de kamers, ze reflecteren ook het daglicht dat binnenkomt. Deze techniek zagen we ook in dit huis in Londen. De verschillende hoogtes van het plafond creëren een ruimtelijk gevoel dat ook wordt geaccentueerd door een aantal wanden ‘los’ te laten van het plafond.

www.designboom.com

Reageer op artikel:
Dit huis in Vietnam heeft een tuin ín huis
Sluiten