Hannah Westra
Hannah Westra Architectuur 22 dec 2015

Dit huis in Spanje heeft een wel heel bijzonder dak met schubben

Soms komen we architectuur tegen waarbij we echt even goed moeten kijken voordat we doorhebben hoe het in elkaar steekt. Daar is dit huis in Spanje een mooi voorbeeld van. De woning staat op (of toch in?) een berg en heeft uitzicht over de Middellandse Zee. Niet verkeerd! De opdrachtgever, een jong stel uit Madrid, wilde graag een opvallend huis in deze ruwe omgeving. De architecten hadden dus twee uitdagingen: ze moesten een modern en buitengewoon huis ontwerpen op een stuk land waar niet heel makkelijk mee te werken is. Toch is dat volgens ons heel goed gelukt!

Het huis is een ontwerp van Pablo Gil en Jaime Bartolomé, de twee oprichters van GilBartolome Architecture. De woning loopt qua vorm schuin omhoog met de berg mee en is deels in de berg gebouwd. Het dak valt daarentegen behoorlijk op, maar heeft tegelijkertijd ook iets weg van het heuvelachtige landschap.

Naast dat het huis dus in de berg is gebouwd, is het dak het meest opvallende deel van het ontwerp. Dit deel is namelijk een grijze golvende plaat met reliëf, waardoor het lijkt alsof het dak schubben heeft. De ronde vormen beperken deels het zicht van buiten naar binnen, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor de hoeveelheid licht die binnenkomt. Bovendien zorgt de golvende vorm ervoor dat het huis zich mooi mengt met het heuvelachtige landschap.

Ook binnen heeft het plafond de golvende vorm. Hierdoor is het op sommige plekken een stuk hoger dan op andere delen. Doordat het huis deels in de heuvel is gebouwd, blijft de temperatuur vanbinnen het hele jaar door constant. Het huis heeft twee verdiepingen. De benedenverdieping heeft een groot terras en een trap in de woonkamer waardoor de ruimte zo optimaal mogelijk gebruikt kan worden. Boven zitten de slaapkamers.

Het dak is gemaakt van vervormbaar metaal waardoor het makkelijk deze vorm aanneemt en het hele dak een geheel lijkt. Benieuwd naar meer opvallende en vreemde huizen? In dit artikel delen we tien wel hele bijzondere bouwwerken.

Misschien ligt het aan ons, maar doet de bijzondere architectuur van dit huis jullie ook niet erg denken aan het werk van Gaudi?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

www.gilbartolome.com

Reageer op artikel:
Dit huis in Spanje heeft een wel heel bijzonder dak met schubben
Sluiten