Dit huis in Japan werd verhoogd om ondersneeuwen te voorkomen

Wat als je op een plek woont waar de temperaturen zo verschillen dat het in de zomer heel warm is, terwijl het er in de winter écht koud is en veel sneeuwt? Dan is het natuurlijk wel zo fijn als je huis hier enigszins op berust is. Daar bedacht architectenbureau archi LAB voor dit huis in Japan iets slims op. Om te voorkomen dat de woning helemaal ondersneeuwt in de winter, tilden de ontwerpers het leefgedeelte volledig omhoog. En dat is niet alleen heel slim, maar zorgt ook voor een bijzonder design!

Het huis bestaat uit twee volumes: één groot deel dat op de kleinere houten basis rust. Dat lijkt misschien een beetje zonde van het oppervlak, maar is eigenlijk heel slim. Hierdoor ontstaat er onder het huis een privé terras met meer dan genoeg schaduw in de zomer én dit voorkomt dat een groot deel van de benedenverdieping bedekt wordt onder hevige sneeuwval.


Aangezien het bovenste volume grotendeels over het kleine onderste deel heen hangt, plaatste het architectenbureau onder de bovenverdieping een paar extra pilaren ter versteviging. Het grote raam aan de zuidkant is daarnaast op zo’n manier geplaatst dat er genoeg daglicht binnenkomt, maar dat het directe zonlicht wel beperkt wordt.



Het bovenste deel van dit huis in Japan is zoveel mogelijk open gehouden. Om toch aparte ruimtes voor de kamers te creëren, ontwierp archi LAB muren met schuifdeuren van multiplex. Bovenop de multiplex ruimtes werd ruimte vrij gelaten zodat dit als tussenverdieping gebruikt kan worden.


Het grote voordeel van schuifdeuren is dat ze niet in de weg zitten als ze open staan; ideaal in het geval van een open leefruimte. Ook de trap richting de vide werd van blokken multiplex gemaakt. Aangezien de blokken open zijn, dient de trap tegelijkertijd als extra opbergruimte.

www.archilab.jp