Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Kunst 23 jun 2016

Video: dit gouden kunstwerk speelt met de wind

Dit gouden kunstwerk speelt met de wind. Of andersom, het is maar net hoe je het bekijkt natuurlijk. De Portugese kunstenaar Moradavaga werd gevraagd om een kunstwerk te maken voor zijn geboortestad Porto ter viering van Festa de São João do Porto – een cultuurfestival dat dit jaar op 23 en 24 juni plaatsvindt. Moradavaga maakte daarom een bijzonder gouden kunstwerk en plaatste dat in de Alvaro Siza fontein. Het grote rad ziet er niet alleen cool uit, maar zorgt er ook voor dat de bezoekers van het festival onderdeel worden van het kunstwerk!

Het is de tweede keer in korte tijd dat een kunstenaar een bekend plein omtovert. De Franse kunstenaar JR maakte onlangs namelijk nog een kunstwerk in Parijs, waar hij de glazen piramide van het Louvre verstopt. Hoe hij dat deed, lees je in dit artikel.

Voor het kunstwerk liet Moradavaga zich inspireren door ouderwetse Portugese watermolens. Hij combineerde dit met het natuurverschijnsel waar het festival om draait: de zon.
Het rad wordt rond geblazen door de wind, maar ook de bezoekers van het festival kunnen onderdeel worden van het kunstwerk, simpelweg door het rad zelf rond te draaien. Het gouden kunstwerk bestaat uit honderden gouden plaatjes die los in het rad hangen. Door de wind bewegen de plaatjes onafhankelijk van elkaar, wat zorgt voor een prachtig effect.

Vooral ‘s avonds ziet het kunstwerk er magisch uit doordat de verlichting van het plein op de gouden plaatjes schijnt. Het lijkt zo net een immense discobal!

BENIEUWD NAAR MEER KUNST?
In dit moodboard laten we je de mooiste interieurs zien waar kunst de hoofdrol speelt. Ben je fan van de bizarre kunst van Damien Hirst? Wij vertellen je alles over zijn wereldberoemde skull in Interior Icons!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

moradavaga.com

Reageer op artikel:
Video: dit gouden kunstwerk speelt met de wind
Sluiten