Renée Leeuw
Renée Leeuw Architectuur 30 september 2015

Dit gebouw lijkt een fout in je beeldscherm, maar het bestaat echt

Een eerste blik op dit gebouw doet vermoeden dat er iets fout is met je beeldscherm. Het lijkt alsof een paar pixels en stukjes beeld verschoven zijn, maar een tweede blik laat zien dat dit niet het geval is. Je kijkt hier naar H3333333K, ofwel het nieuwste project van het Zwitserse kunstenaarsduo !Mediengruppe Bitnik.

De kunstenaars maakten het gebouw voor het museum House of Electronic Arts Basel (HEK) expres met een paar ‘fouten’. Dit om aan het verschil tussen een digitale fout en een misser in de architectuur aan te geven.

De kunstenaars spelen hier met het permanente en het tijdelijke. Een foutje in het beeldscherm is iets tijdelijks. Het kan zo weer hersteld worden, maar een fout in een gebouw heeft grotere gevolgen en is veel permanenter. Je kan immers beter niet een hele steunmuur afbreken als het gebouw al staat.

Ondanks dat er hier en daar ‘foutjes’ in het gebouw zitten, functioneert het optimaal. Neem als voorbeeld de knikken in de regenbuis: die pijpt voert evengoed het regenwater af zoals het moet, terwijl dat haast onmogelijk lijkt!

Over architectonische foutjes gesproken.. deze design fails waren niet zo bedoeld, maar zijn wel érg grappig.

wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww.bitnik.org

Reageer op artikel:
Dit gebouw lijkt een fout in je beeldscherm, maar het bestaat echt
Sluiten