Hannah Westra
Hannah Westra Architectuur 29 september 2015

Dit duurzame huis van spiegels lijkt bijna volledig onzichtbaar

Dit huis van spiegels heet niet voor niets ‘Casa Invisible’. Het huis mengt zich namelijk volledig met het landschap en laat door het gebruik van duurzame materialen nauwelijks een ecologische voetafdruk achter. Het spiegelhuis is ontworpen door de Oostenrijkse studio Delugan Meissl en staat in Slovenië.

De architect ontwierp dit huis van spiegels als alternatief voor de dure huizen die de markt domineren. Hij koos voor duurzame, maar betaalbare materialen. Een ander voordeel van de materiaalkeuze en het formaat: het huis is hierdoor makkelijk te verplaatsen per vrachtwagen.

Duurzaam

De studio heeft tot nu toe twee prototypes gebouwd die allebei in Slovenië staan. De huizen zijn 14,5 bij 3,5 meter en kunnen daardoor makkelijk verplaatst worden van de fabriek in Oostenrijk naar de plaats van bestemming. Om de kosten laag te houden, is de basis gemaakt van een houten frame. Het hout is recyclebaar en kan na het afbreken gebruikt worden voor andere doeleinden. In totaal kost het bouwwerk €120.000,- inclusief het interieur.

Best fijn, zo’n huis waar niemand naar binnen kan gluren terwijl je zelf wel gewoon naar buiten kunt kijken. Het tegenovergestelde gebeurt bij de bewoners van dit transparante huis in Tokyo: die vinden binnenkijkers een stuk minder erg.

Het huis is zo’n vijftig vierkante meter groot en is erg smal. Woon je zelf ook in een compact appartement? Wij geven je dertien makkelijke en handige tips voor het inrichten van een kleine ruimte.

Spiegels zien we trouwens wel vaker op een bijzondere manier terug in architectuur. Zoals in dit huis waar de vloer is gemaakt van spiegelscherven.

www.dmaa.at

Reageer op artikel:
Dit duurzame huis van spiegels lijkt bijna volledig onzichtbaar
Sluiten