Lotte Wullems
Lotte Wullems Wooninspiratie 3 jun 2017

Dit doet kleur met je humeur

Ja, dat rijmt. Maar wist je dat geel je geheugen activeert? Dat groen kan helpen bij nervositeit. En dat mensen vaker productief zijn in een blauwe ruimte? Tijd om te ontdekken wat kleur met je humeur doet!

Vind jij het lastig om kleuren te kiezen en combineren in jouw interieur? Dan gaan deze zeven regels jouw vast helpen!

De kleurencirkel bestaat meestal uit twaalf kleuren. Je kunt deze onderscheiden in primaire (rood, blauw en geel), secundaire en tertiaire kleuren. Secundaire kleuren ontstaan door gelijkmatige menging van twee primaire kleuren. Zo vormen rood en blauw samen violet. Tertiaire kleuren worden gevormd door een primaire kleur weer te combineren met een secundaire kleur. Meer informatie over de kleurencirkel, vind je hier.

Maar wat doen deze kleuren nou met je gemoedstoestand? In je werkkamer wil je wellicht een kleur die je concentratie verbetert, terwijl je in de slaapkamer zoekt naar rust.

Geel
Geel staat voor optimisme en geluk. Het laat omliggende kleuren extra spreken en is goed voor je creativiteit. Het stimuleert het mentale proces, je zenuwstelsel en bevordert de communicatie. Het is de vrolijkste kleur uit de kleurencirkel, dus veel goeds voor je humeur!

Wist je dat: in de tiende eeuw werd in Frankrijk de deuren van criminelen geel geverfd.

Groen
Groen doet ons denken aan de natuur, dus zorgt voor kalmte en rust. Zowel fysiek als mentaal. Het kan helpen als je je depressief voelt of onrustig en geeft een gevoel van zelfcontrole en harmonie.

Wist je dat: het menselijk oog van groen de meeste tinten kan onderscheiden?

Blauw
Blauw wordt gezien als betrouwbaar en is als de kleur van de oceaan en de lucht, een constante factor in ons leven. Het zorgt voor kalmte en koelte en is de minst gender specifieke kleur.

Wist je dat: muggen zich twee keer meer aangetrokken voelen tot blauw dan tot welke andere kleur dan ook?

Paars
Paars geeft het gevoel van mystiek en koninklijke elegantie. Het is goed voor de creativiteit en is de perfecte balans tussen de stimulatie van rood en de kalmte van blauw.

Wist je dat: lila een van dé trendkleuren is van 2017?

Roze
Roze staat voor plezier en jeugdigheid en heeft een sensueel, vrouwelijk gevoel. Het stimuleert je energie en kan je hartslag verhogen. Het heeft ook een vriendelijke uitstraling en geeft agressief gedragen tegen.

Wist je dat: gebakjes beter smaken op een roze bord, omdat deze kleur ons doet verlangen naar suiker.

Rood
Rood is energiek, passievol en trekt je aandacht. Het zorgt voor enthousiasme, geeft energie en maakt je zelfverzekerder.

Wist je dat: bijen geen rood kunnen zien?

Oranje
You love it or hate it. Oranje geeft warmte, energie en stimuleert je eetlust.

Wist je dat: oranje heel goed samengaat met een toffe luipaardprint?

Wit
Wit is clean, puur en staat voor een fris begin. Het is natuurlijk dé kleur in Scandinavische interieurs.

Wist je dat: de kleur wit in je dromen staat voor een geluksgevoel thuis?

Zwart
Zwart staat voor autoriteit en is een krachtige kleur. Te veel zwart kan dan ook overweldigend ogen. Maar op de juiste manier, kan het juist een prachtig statement zijn in je interieur. Ooit aan een zwarte muur gedacht?

Wist je dat: mensen denken dat een zwarte doos zwaarder zal zijn dan een witte?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit doet kleur met je humeur
Sluiten