Hannah Westra
Hannah Westra Architectuur 3 sep 2015

Deze wolkenkrabber is het slechtste gebouw van Engeland, maar waarom?

Dat design en functionaliteit niet altijd hand in hand gaan, bewijst deze wolkenkrabber maar weer. De 160 meter hoge Londense toren lijkt zelfs alleen maar kritiek te krijgen. Zoveel dat het gebouw op 2 september de Britse prijs voor het slechtste gebouw van 2015 won. ‘It should never have been built.’

De wolkenkrabber, die door zijn vorm de bijnaam Walkie Talkie kreeg, is ontworpen door Rafael Viñoly en staat sinds april 2014 in Londen. Daar is lang niet iedereen blij mee. Het gebouw reflecteert het zonlicht namelijk zo dat omringende auto’s gedeeltelijk smelten (!) en bovendien veroorzaakt het design door zijn kromme vorm regelmatig krachtige windtunnels. Voor het Britse magazine Building Design redenen genoeg om de toren nog eens extra naar beneden te halen en te bekronen met de Carbuncle Cup 2015.

Naar eigen zeggen ontving het magazine vooraf meerdere nominaties voor de Walkie Talkie van verschillende lezers. Het werd zelfs zó gek dat het bijna niet meer nodig was om door te gaan met de stemming omdat de toren de award toch wel zou winnen. De stemming was dan ook unaniem.

Broeikaseffect

Waar is het fout gegaan? Architect Rafael Viñoly geeft toe dat hij van tevoren al wist dat de kromme wolkenkrabber voor veel reflectie zou zorgen qua zonlicht, maar dat het zo heet zou worden dat de stralen zelfs verf en de ombouw van auto’s kon smelten, had hij niet verwacht. In zijn oorspronkelijke ontwerp zou wel speciale zonwering worden gemaakt om reflectie te voorkomen. Deze is er alleen nooit gekomen om kosten te besparen. De architect geeft toe dat er veel fouten zijn gemaakt en dat hij van plan is om ze op te lossen. Opvallend genoeg gaf hij in 2013 in een interview aan de Guardian aan dat al deze problemen ook aan het broeikaseffect te wijten zijn. Right..

Bron: Duncan H.

De jaarlijkse Carbuncle Cup awards is vernoemd naar een deel van een speech die prins Charles in 1984 gaf. Hij vond dat een uitbreiding van de Londense National Gallery een ‘monsterlijke steenpuist’ zou zijn.

Misschien een idee dat de architect voor zijn volgende project een voorbeeld neemt aan deze gebouwen. Dan heeft hij in elk geval meer kans op een positieve prijs:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

www.bdonline.co.uk

Reageer op artikel:
Deze wolkenkrabber is het slechtste gebouw van Engeland, maar waarom?
Sluiten