Interieur 5 feb 2017 Renée Leeuw

Deze vier keukenrestjes kun je heel simpel een nieuw leven als plant geven

Hoe goed je je boodschappen ook afstemt op het aantal eters; soms ontkom je er niet aan dingen over te houden. Bovendien kun je lang niet alle producten per stuk kopen en dus zit je af en toe onvermijdelijk met téveel producten opgescheept. Lang verhaal kort: iedereen heeft weleens keukenrestjes en omdat wij groot voorstander van recyclen zijn, gingen wij eens uitzoeken welke restjes je vooral niet weg moet doen.

Zo kwamen we erachter dat je redelijk wat ingrediënten een nieuw leven als plant kunt geven en laten wij nou net wat meer groen in ons interieur willen brengen! Misschien kun je vanavond nog wel een van deze keukenrestjes recyclen en hoef je bijvoorbeeld nooit meer nieuwe uien te kopen.

roomed-aardappelen
Bron: Flickr

1. Aardappelen

Net iets teveel piepers gekocht voor je AVG’tje (aardappel-vlees-groenten) en zit je nu met een paar aardappelen die je niet meer kunt opeten? Het fijne aan aardappelen is dat er na een tijdje vanzelf scheuten uit de ogen komen. Als de scheuten kort, stevig én droog zijn, zijn ze goed om te potten. Stop de aardappel in een diepe pot met de ogen naar boven en bedek met een goede laag aarde. Er zijn verschillende soorten aardappelen die elk in een andere tijd uitkomen en geoogst kunnen worden. Het is dus wel belangrijk om dat even te checken.

2. Lente-ui en prei

De meest fijne keukenrestjes zijn absoluut lente-uitjes (en prei). Deze kun je namelijk gewoon in een glas water laten groeien. Je moet hiervoor het witte deel aan de onderkant van de ui of prei gebruiken. Vul het glas zodat het witte deel met de wortels onder water staat. Zet het glas op een zonnige plek en let the magic happen. Het enige wat je moet doen, is een keer per week het water verversen en af en toe de uitjes bijknippen zodat deze gewoon door kunnen blijven groeien. Zo hoef je nooit meer een nieuw uitje te kopen! In bovenstaande video legt Liselotte van Culy uit hoe je dat doet.

gember-roomed
Bron: Flickr

3. Gember

Ik ben een groot fan van gember, maar ik had me eigenlijk nooit echt afgevraagd hoe deze plant groeit. Het deel van de plant, dat je daadwerkelijk gebruikt om mee te koken, groeit onder de grond. Gember is een wortelstok en om deze zelf te kweken moet je een klein stukje van de gemberwortel afsnijden en dit met de ogen naar boven in een beetje potgrond planten. Na een tijd zullen er groene sprieten uit de grond schieten, ondertussen groeit de wortel verder onder de grond. Na een tijdje kun je de plant uit de grond halen om de wortel te gebruiken en daarna kun je hetzelfde proces weer herhalen. Hetzelfde geldt overigens voor kurkuma.

knoflook-roomed
Bron: Flickr

4. Knoflook

Vaak koop je knoflook in een groot net, maar als je niet zo heel vaak in de keuken staat, kom je er dikwijls achter dat je knoflook alweer begint te groeien. Best wel vervelend, want op dat moment is de look vrijwel onbruikbaar in de keuken. Wat je dan kunt doen? Stop één teentje knoflook in een potje met aarde met de wortels naar beneden. Zet het potje in het zonlicht en na een tijdje zullen groene sprieten uit de grond komen. Zodra het groen ongeveer vijf cm hoog is, knip je het af. Door dit signaal gaat de plant onder de grond meer uitgroeien en krijg je dus weer een nieuwe bol knoflookteentjes. Deze kun je dan oogsten en vervolgens kun je het hele proces weer herhalen.

Bekijk ook
Infographic: alles wat je moet weten voor je eigen kruidentuin

www.thekitchn.com

Reageer op artikel:
Deze vier keukenrestjes kun je heel simpel een nieuw leven als plant geven
Sluiten