Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Architectuur 27 januari 2016

Deze kleurbeelden van Parijs zijn 100 jaar geleden gemaakt

Door de speciale druktechnieken van tegenwoordig kunnen we er steeds makkelijker achterkomen hoe grote steden er vroeger uitzagen. Zo weten we bijvoorbeeld door een bijzondere druktechniek hoe Rotterdam eruitzag vóór de aanslagen in 1940 en zijn er ook beelden van het oude Amsterdam opgedoken waarbij dezelfde techniek werd gebruikt. Bij deze techniek wordt er een kleurenafdruk gemaakt van het negatief van de zwart-wit foto, door middel van lithografiestenen. Een techniek die veel gebruikt wordt bij oude foto’s. Maar deze kleurbeelden van Parijs zijn nóg specialer. De beelden zijn namelijk 100 jaar geleden al geschoten!

De superrijke Franse bankier Albert Kahn startte in 1909 zijn project ‘Archives of the Planet’. Samen met zijn chauffeur reisde hij voor zijn werk de hele wereld over en schoot dan de mooiste foto’s. Hierdoor kwam hij op het idee om er een groots project van te maken.

Samen met zorgvuldig gekozen fotografen startte hij het project om zoveel mogelijk delen van de wereld op film vast te leggen. Tussen 1909 en 1931 schoten ze 183.000 meter aan film. Deze vele meters staan gelijk aan ongeveer 72.000 kleurenfoto’s, waaronder deze prachtige beelden van Parijs!

De beelden zijn later wel iets nabewerkt, maar zijn voor het grootste gedeelte zo hoe Kahn en zijn fotografen de stad hebben vastgelegd. De foto’s zijn te bekijken in het Albert Kahn Museum in Parijs.

designyoutrust.com

Reageer op artikel:
Deze kleurbeelden van Parijs zijn 100 jaar geleden gemaakt
Sluiten