Hannah Westra
Hannah Westra Architectuur 26 november 2015

Deze glazen wolkenkrabbers hebben een bijzonder handig jasje aan

Een volledig glazen kantoorgebouw is geen pretje in een land waar het overdag gemiddeld nooit veel kouder is dan vierentwintig graden Celsius. Om te voorkomen dat deze twee glazen wolkenkrabbers in Abu Dhabi echte broeikassen worden, ontwierp architectenbureau Aedas een bijzonder soort jas voor het gebouw. De ontwerpers hulden de torens in zonneschermen, die zowel handig als mooi zijn.

De zonwering is het best te omschrijven als een gemechaniseerd geometrisch omhulsel, dat de ruimtes beschermt tegen de felle en hete zon. De driehoekige panelen volgen de zon en kunnen gesloten worden op de plekken waar het zonlicht recht naar binnen schijnt.

Bron: Aedas

Niet zo slim natuurlijk, zo’n enorme wolkenkrabber van glas in een warm land als de Verenigde Arabische Emeraten. Maar op de hitte na heeft dit ook voordelen, want het is een vrij simpele, snelle en voordelige manier van bouwen waar relatief weinig materialen aan te pas komen. Voor het design lieten de architecten van Aedas zich inspireren door de mashrabiya: een sierlijk geometrisch figuur dat je veel terugziet in de Arabische architectuur en dat gemaakt is om zonlicht buiten te houden. Voor de twee torens stak het architectenbureau de bekende zonneschermen in een modern jasje, waardoor het design ons vooral doet denken aan een diamant!

Deze mashrabiya zonwering werkt op computers. Het systeem kan open, dicht en zelfs horizontaal van vorm veranderen om de zon buiten te houden. Hierdoor is het ruim vijftig procent minder heet in het gebouw!

Glas is trouwens ook een slimme manier om het binnen warmer te krijgen. Handig, met deze kou! Bekijk dit filmpje over een Zweedse familie die hun huis in een kas bouwde en daarmee ruim vijftig procent bespaart op de energierekening.

Bron: Ben Job

www.boredpanda.com

Reageer op artikel:
Deze glazen wolkenkrabbers hebben een bijzonder handig jasje aan
Sluiten