Deze doorgezaagde bunker geeft een kijkje in onze geschiedenis

Nederland staat vol met architectuur van vroeger. Van mooie grachtenpandjes en herenhuizen tot belangrijke gebouwen uit de oorlog die bewaard zijn gebleven. Zo zie je bijvoorbeeld ook regelmatig een oude bunker in het landschap staan. De betonnen blokken, waar we vaak niet veel meer van zien dan de buitenkant, zijn in de meeste gevallen Cultureel Erfgoed en staan daarom al jaren onaangetast in het landschap. Behalve bunker 599.

Bunker 599 werd zo’n vijf jaar geleden onder handen genomen door architectenbureau RAAAF en Atelier de Lyon. De inmiddels doorgezaagde bunker is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: een historische verdedigingslinie die van 1815 tot 1940 Muiden, Utrecht, Vreeswijk en Gorinchem verdedigde door het gebied onder water te laten lopen.

Hoewel de bunkers er op het eerste gezicht onverwoestbaar uitzien, werd deze toch doormidden gezaagd. Hierdoor krijgen we een kijkje in een van de weinige groepschuilplaatsen, die Nederland kent. De gespleten bunker gaat over in een steiger en een dubbele rij palen die de hoogte van het water aangeven als het landschap met opzet onder water gezet zou worden. Dit zijn volgens RAAAF twee geheimen die het project onthult.

The making of

De doorgezaagde bunker, die na de transformatie tot Rijksmonument werd verklaard, is nu toegankelijk voor bezoekers en te zien vanaf de A2. Benieuwd hoe de betonnen schuilplaats door midden werd gezaagd? In onderstaand filmpje zie je de indrukwekkende making of.

Wist je al dat je in Nederland ook in een omgebouwde bunker kunt slapen? Dat moet toch wel een heel veilig vakantiehuis zijn!

www.raaaf.nl

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Deze doorgezaagde bunker geeft een kijkje in onze geschiedenis
Sluiten