Redactie
Redactie Gang 23 jul 2021

Met de deurmat in huis vallen: zo kies jij de juiste mat voor jouw hal

Ook al zegt iedereen altijd ‘kop op’, het is toch wel leuk om bij binnenkomst een vlugge blik naar onder te werpen op de deurmat. De mat kan een echte eyecatcher in je entree zijn. Typische “welkom” matten zijn wat meer verleden tijd en worden vervangen met matten, of zelfs tapijten met de leukste designs.

De eerste stap voor je een keuze gaat maken, is vaststellen wat de maximale grootte van je mat of tapijt gaat zijn. Je kunt daarbij ook meteen kijken naar wat je als minimum wil aanhouden, zodat je daarna vrij bent in het kiezen van een mat die binnen de grenzen valt. Dit is ideaal als je nog niet een bepaald type mat in gedachte hebt. We hebben een paar puntjes voor je opgesomd om nog even te lezen voordat je de deur uitgaat.

5 tips voor het uitzoeken van een mat of tapijt

1. De ideale grootte

Zoals we al zeiden is de eerste stap ontdekken welke maat jij wilt voor jouw mat of tapijt. Voor een tapijt kun je het beste een ruimte van 45 tot 60 centimeter tot de rand van de muur aanhouden.

Als de hal wat smaller is of als je hal graag groter wilt laten lijken, kun je ervoor kiezen om meer van de vloer te laten zien. Hierdoor lijkt de hal ruimtelijker. In een smallere, lange hal kom je dan al snel uit bij een loper. Voor een brede hal is een rechthoekig tapijt meestal de perfecte keuze voor je hal.

2. Mat of tapijt

De twee moet je niet met elkaar verwarren. Tapijten zijn namelijk wat aan de bredere kant en liggen er niet om even je voeten aan af te gaan vegen zoals bij deurmatten.

Het kan ook een idee zijn om je deurmat en tapijt te laten matchen door een set in huis te halen. Het kan een gecoördineerde look aan je interieur geven en je hoeft ze niet allebei in je hal te leggen. Het kan ook een idee zijn om het tapijt in je woonkamer of zitkamer te plaatsen, waardoor je interieurstijl in je hele woning overloopt.

3. Ga mee met trends van het seizoen

Mocht je uitgekeken raken op je voordeur mat of is de mat toe aan vervanging? Dan zijn matten gemakkelijk te verwisselen. Ze zijn heel veelzijdig en niet zo zeer seizoensgebonden, want door ze te vervangen kunnen ze een frisse, nieuwe indruk aan jouw entree geven.

Heb je bijvoorbeeld een leuke zomerse mat gevonden, maar twijfel je of je het in de winter wel zo ziet zitten? Laat dat je niet meteen stoppen, je kunt ook altijd een matje voor de winter erbij shoppen (als je toch al zo goed bezig bent).

4. Antislip onderkleed

Hoewel, wij Nederlanders soms graag met de deur in huis vallen, doen we dat toch maar liever niet letterlijk. Een antislip onderkleed geeft dan toch een beetje zekerheid als je gladde vloeren in huis hebt. Het houdt ook het opkrullen van de hoeken van matten en tapijten tegen. Heeft jouw mat of tapijt al een antisliplaag? Dan is een onderkleed natuurlijk niet meer nodig.

5. Kijk uit met franjes

Ben je een echte fan van een Boheems interieur een Bohemian interieur? Dan kunnen franjes natuurlijk niet missen aan je tapijt. Het enige waar je op moet letten is dat als jij veel bezoek over de vloer hebt, dat de franjes van je tapijt dan nogal in de knoop kunnen geraken. Om deze mogelijkheid te verkleinen kun je kiezen voor een mat met wat minder of juist kortere franjes, waardoor jij blij bent en je tapijtje er mooi bij blijft liggen.

Huisdieren en kinderen in huis? Let dan hier op als je een vloerkleed wilt kopen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Decoist

Reageer op artikel:
Met de deurmat in huis vallen: zo kies jij de juiste mat voor jouw hal
Sluiten