Iris Wijnands
Iris Wijnands Diy 27 sep 2019

Een deur schilderen: zo pak je dit klusje aan als een pro

Een deur schilderen klinkt lastiger dan het is. Met onze handleiding schilder jij binnen no-time alle deuren van je huis. Met een frisse kleur op de deur ziet je huis er weer een stuk beter uit.

Het is niet ieders favoriete klusje, de deur schilderen. Het beste is om dit karwei niet aan te pakken zonder voorbereiding. Wij loodsen je erdoorheen door al je vragen te beantwoorden.

Welke verf moet ik gebruiken om mijn deur te schilderen?

De Betere Schilder weet precies welke verf we moeten gebruiken. Je kunt je deur schilderen met watergedragen verf (acrylverf) of met synthetische verf (alkydverf). Syntetische verf is over het algemeen beter te verwerken en blijft langer goed. De buitenkant van je voor-, of achterdeur kun je daarom beter met alkydverf schilderen. De sterkere verflaag is beter bestand tegen weersinvloeden en biedt meer bescherming.

Het beste is om je binnendeur met een watergedragen verf te schilderen, dat is stukken beter voor het milieu. Professionele schilders mogen zelfs niet eens meer binnenshuis met synthetische verf werken. Reden genoeg om dat dus zelf ook niet te doen.

Belangrijk: dat je bij watergedragen verf sneller moet werken, omdat deze ook sneller opdroogt. Je wil nat op nat werken, dus niet over een vorig stukje heen schilderen dat al opgedroogd is.

Meer lezen over verf? Waarom je voor een buitenproject écht nooit een binnenverf moet gebruiken

Wat moet ik doen voordat ik ga schilderen?

Voordat je begint met je klus is het belangrijk om de deur klaar te maken om te schilderen. Verwijder eerst het hang- en sluitwerk. Kijk goed naar de staat van de deur. Als de verf helemaal afbladdert, moet je de oude verflaag overal verwijderen. Als er alleen op kleine plekken de verf afbladdert, verwijder de oude verf dan alleen op die plekken.

Kleine beschadigingen kun je herstellen met een twee-componenten plamuur. Als er geen beschadigingen zijn, kun je de deur meteen schoonmaken. Dat doe je met lauw water en wat ammoniak om de deur vuil- en vetvrij te maken. En daarna? Tijd om te schuren! Hierdoor hecht de verf beter. Zodra dit is gebeurd, maak je de deur opnieuw stof- en vetvrij met lauw water en ammoniak.

Ook handig om te weten: Niet dekkende verf, strepen of blaasjes? Zo los je verfproblemen op

Het schilderen van de deur, hoe pak ik dat aan?

Plak eerst de boel af. Je wil niet dat er verf op je ramen komt bij het schilderen van je deur. Dan kun je beginnen met de deur in de grondverf zetten. Dit doe je met een ronde kwast. De truc is om van binnen naar buiten te werken met de verf.

Als je een raampje in de deur hebt, begin dan eerst met het schilderen van de latjes. Vergeet ook niet om de onder- en bovenkant van de deuren te schilderen, zodat de verf mooi doorloopt.

Schilder met de houtnerf mee. Dan krijg je een beter eindresultaat. Het is meestal nodig om twee of meer verflagen te gebruiken voor een mooie deur Belangrijk is wel dat je bij iedere verflaag de deur weer even opschuurt en schoonmaakt met water en ammoniak.

De smaak te pakken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Betere Schilder

Reageer op artikel:
Een deur schilderen: zo pak je dit klusje aan als een pro
Sluiten