Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Interieur 7 jan 2019

Dit is waarom je altijd met de slaapkamerdeur dicht zou moeten slapen

Als jij ‘s nachts de deur van de slaapkamer ook altijd open laat staan (zodat de kat naar boven en beneden kan, bijvoorbeeld), let dan even op. Het is namelijk een stuk veiliger om ‘s nachts met de deur dicht te slapen. En dat heeft alles te maken met vuur.

Het is een scenario waar we liever niet over nadenken, maar het kan gebeuren: je huis vliegt in brand. Wist je dat je door het slapen met een dichte deur in dat geval behoorlijk wat tijd kunt winnen? We leggen het even uit:

1. Een dichte deur is een barrière

Een dichte deur zorgt er niet alleen voor dat het vuur zich minder snel verspreidt, maar kan ook de giftige gassen van rook minder snel in de slaapkamer laten komen. Het zuurstof-gehalte blijft met een dichte deur in de kamer veel hoger, en dan zorgt die dichte deur er natuurlijk ook nog voor dat de temperatuur veel lager blijft dan in de kamer waar het vuur zich verspreidt.

Allemaal voordelen waardoor wij eigenlijk al overtuigd zijn dat slapen met een dichte deur de beste optie is.

2. Een dichte deur zorgt voor meer tijd

Doordat de dichte deur als barrière voor het vuur werkt, heb je automatisch meer tijd om te reageren op het rookalarm, te bedenken hoe je zo snel mogelijk weg komt en uiteindelijk ook écht weg te komen. En dat is maar goed ook, want vuur wordt steeds sneller…

3. Vuur wordt steeds sneller

Volgens Steve Kerber, directeur van het Fire Safety Research Institute, Amerika, duurde het 40 jaar geleden ongeveer 17 minuten voordat je écht je huis uit moest zijn in geval van brand om het vuur te overleven. Tegenwoordig, door het gebruik van synthetisch materiaal, meubels en de constructie van ons huis, hebben we slechts 3 minuten of minder om te ontsnappen.

Meer lezen over de slaapkamer?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit is waarom je altijd met de slaapkamerdeur dicht zou moeten slapen
Sluiten