Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Tips 17 feb 2019

Een lesje wassen: hoe was je dekbedden, kussens en knuffels?

Je dekbedovertrekken en kussenslopen wassen, dat kun je wel. Oké, het kost je elke keer weer wat moeite om het schone overtrek ook daadwerkelijk om het dekbed te krijgen zonder rare capriolen, maar onmogelijk is anders. Soms is het echter ook goed om je bed wat grondiger te reinigen door je dekbedden en kussens zelf te wassen, en eventuele knuffels ook. Maar eh, hoe doe je dat?

Dekbedden wassen

Je verschoont natuurlijk regelmatig je dekbedovertrek, en misschien lucht je je dekbed ook weleens. Toch is het af en toe ook handig om ‘m te wassen, bijvoorbeeld als er vlekken in zitten of als ‘ie wel heel muf ruikt. De gouden regel is daarbij, niet geheel onverwacht: check goed het waslabel! Het verschilt namelijk heel erg per dekbed of hij wel of niet in de wasmachine kan. Dat hangt vooral af van het materiaal.

Over het algemeen kun je synthetische dekbedden vrijwel altijd wassen, vaak op maximaal 60 graden. Ook bij een donzen dekbed kan het meestal op 40 of 60 graden. Bij een wollen dekbed ligt het anders; sommige kun je wel wassen (dat staat dan op het label), maar de meeste kun je het beste even naar de stomerij brengen.

LEES OOK: Sweet dreams onder dit té leuke glow in the dark dekbedovertrek

Kussens wassen

Je hoofdkussen moet je waarschijnlijk vaker wassen dan je denkt: er trekt namelijk best veel zweet in, en dan gaan de bacteriën zich ophopen. Bah! Eens in de twee tot vier maanden wordt meestal wel aangeraden.

Ook bij kussens geldt dat je donzen en synthetische exemplaren in principe gewoon in de wasmachine kunt doen. Doe dat op een voorzichtig programma, met vrij weinig wasmiddel dat geschikt is voor fijne was. Meestal wordt 40 of 60 graden aangeraden. Het is handig om je kussen ook nog een keer zonder wasmiddel na te spoelen, zodat al het wasmiddel eruit gaat. Daarna kun je het kussen centrifugeren en eventueel nog in de droger doen. Veren hoofdkussens moet je altijd naar een stomerij brengen.

Tot slot zijn er nog traagschuimen en latex kussens. Traagschuim kun je het beste met de hand wassen, in warm water met een klein beetje wasmiddel. Een latex kussen kan helemaal niet gewassen worden, omdat de binnenkant niet nat mag worden; je kunt hooguit met een doekje de buitenkant schoonmaken.

LEES OOK: Zo style je de kussens op de bank in de woonkamer

Knuffels wassen

Van ons zusje Famme leerden we ook hoe je de knuffels van je kinderen (of van jezelf, natuurlijk) het beste wast. Dat kan vaak in de wasmachine. Stop de knuffels dan in een wasnetje en selecteer een programma voor fijne was, met koud of medium warm water – niet heet dus. Rek de knuffel daarna uit tot een normale vorm en laat ‘m aan de lucht drogen. Stop knuffels niet direct in de wasmachine, dan kunnen ze krimpen of kapot gaan.

Je kunt knuffels ook met de hand wassen, in warm water met een beetje afwasmiddel. Je kunt ze gewoon onderdompelen en met je handen schoonwrijven, of daar bijvoorbeeld een tandenborstel voor gebruiken. Laat wederom aan de lucht drogen.

Meer lezen over schoonmaken:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een lesje wassen: hoe was je dekbedden, kussens en knuffels?
Sluiten