Frederique Rekers
Frederique Rekers Slaapkamer 2 apr 2021

Alles wat je wilt weten over het wassen van je dekbed

De kans is groot dat je jouw dekbed zelf nog niet zo vaak hebt gewassen en we nemen het je niet kwalijk. Het is tijd om je zware dekbed uit je dekbedovertrek te halen en ook deze eens een grondige schoonmaakbeurt te geven. Wij leggen uit hoe je dit het beste kan doen.

Als eerst: kan jouw dekbed wel gewassen worden?

Controleer de kaartjes die aan jouw dekbed zitten. Die zitten waarschijnlijk aan een van de vier hoeken. Lees de tekst hierop goed door.

Als er ‘alleen chemisch reinigen’ staat, mag je hem helaas niet zelf thuis wassen maar moet je naar een plaatselijke stomerij.

Sommige soorten hoef je helemaal niet te wassen. Dekbedden van wol bijvoorbeeld, wol is namelijk zelfreinigend en kan je als je het wil wassen beter laten luchten. Ook zijden dekbedden hoef je niet te wassen omdat dit geen stof aantrekt. Wil je dit toch doen, breng je dekbed dan naar de stomerij

Hoe vaak moet je jouw dekbed wassen?

Schoonmaakdeskundigen raden het aan om je dekbed twee tot drie keer per jaar te wassen. Zo voorkom je dat bacteriën zich gaan ophopen in de vezels.

Maak je dekbed klaar voor de wasbeurt

Voordat je gaat wassen kan je hardnekkige vlekken nog even bewerken met vlekverwijderaar. Check ook meteen of er gaten of gescheurde naden in zitten. Repareer deze dan voordat je hem gaat wassen om te voorkomen dat de vulling eruit komt in de wasmachine.

Klaar om gewassen te worden, maar hoe?

Kijk naar de grote van je dekbed en naar de grote van de trommel van je wasmachine. Lijkt het te passen? Dan kan je hem erin stoppen maar als het nét past, kan je misschien beter naar een wasserette gaan met grotere wasmachines.

Als hij te erg wordt samengedrukt kan hij namelijk niet goed schoon worden en het is bovendien ook slecht voor je wasmachine als je hem te vol pakt.

Stinkende wasmachine? Zo krijg je ‘m weer fris en fruitig


Past het wel, dan kan je de instructies volgen die op het label staan. Stel je wasmachine op de goede temperatuur en centrifugeersnelheid in.

Gebruik om het af te maken jouw favoriete wasmiddel (tenzij anders vermeld op de labels) zodat jouw dekbed heerlijk fris uit de wasmachine komt. Let op: gebruik geen wasverzachter, dit kan je dekbed beschadigen.

Oké je dekbed is schoon en drijfnat, wat nu?

Check weer het label of hij in de droger mag en op welke temperatuur hij kan. Geen zorgen, bijna alle dekbedden kunnen zonder problemen de droger in. Schud hem wel even uit zodat de vulling weer goed op z’n plek zit voordat je hem in de droger doet.

Het kan zijn dat hij niet volledig droog uit de droger komt. Hang hem daarom nog even aan de waslijn zodat hij zeker droog is.

Mocht je nu geen droger hebben, geen probleem. Je kan hem gewoon buiten ophangen. Het enige wat je hoeft te doen is het dekbed elk half uur even uitschudden. Dit doe je zodat de vulling weer gelijkmatig wordt verspreid.

Als jij jouw dekbed buiten laat drogen in de zon gaan veel extra bacteriën en schimmels dood. Buiten laten drogen is dus beter voor het milieu (omdat je de droger niet gebruikt) én beter voor je dekbed.

Zó vies is dat kleedje op de bank echt (en zo vaak moet je ‘m wassen)

Dekbed wassen
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CountrylivingBeterbedTomorrowsleep

Reageer op artikel:
Alles wat je wilt weten over het wassen van je dekbed
Sluiten