Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Design 5 dec 2015

De Zeppelin Lamp van Marcel Wanders voor Flos

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk, waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

Deze week: de Zeppelin lamp van Marcel Wanders voor het Italiaanse designlabel Flos. Benieuwd naar meer iconische lampen? Check dan hier ook even de Bourgie Lamp van Ferruccio Laviani voor Kartell.

Het ontwerp

Wanders ontwierp deze bijzondere lamp in 2005. Voor het design liet hij zich inspireren door de ‘Cocoon Series’ van Flos: een serie lampen die ontworpen zijn door industrial designers Achille Castiglion en Pier Giacomo rond 1960. Deze lampen zijn allemaal behoorlijk modern, maar Wanders gaf er een andere draai aan. De Zeppelin ziet eruit als een oude kroonluchter, inclusief ‘kaarsen’ en decoratie van glas, omringd met dezelfde mysterieuze coating als bij de eerdere Cocoon Serie.

Het productieproces

Het proces van deze iconische lampen heeft veel weg van het maken van een suikerspin! Draden vezelversterkte kunststof worden de richting de constructie van de lamp geblazen, totdat het één geheel vormt. Daarna wordt het ‘vlies’ bewerkt met een stevige epoxy lak. De kunststof kaarsen krijgen hierdoor een warm diffuus licht. Hoe dit proces er precies uitziet? Check onderstaande video!

Ook leuk om te weten:

  • Door de New York Times wordt Wanders ‘The Lady Gaga of Design’ genoemd.
  • Het is niet bij iedereen bekend dat deze lamp is ontworpen door Marcel Wanders, omdat hij wordt geproduceerd door Flos en niet door Wanders eigen label Moooi.
  • Ter inspiratie voor de Cocoon Serie lieten Castiglion en Giacomo zich inspireren door de zijderups.
  • Marcel Wanders heeft meer lampen voor Flos ontworpen. De bekendste variant hiervan is de Skygarden, een strakke lampenkap met een bloemenprint aan de binnenkant.

“I made it my mission to create an environment of love, live with passion and make our most exciting dreams come true”

Over Marcel Wanders
Marcel Wanders (1963) is een van Nederlands grootste ontwerpers. In 1988 studeerde hij cum laude af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Al snel opende hij zijn eigen design studio en kreeg wereldwijde bekendheid door zijn (ook iconische) Knotted Chair. Wanders staat bekend om zijn overdadige en ultra chique ontwerpen en door zijn artwork bij zijn eigen label Moooi ontpopte hij zich ook tot art director met een zeer herkenbare stijl.

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
De Zeppelin Lamp van Marcel Wanders voor Flos
Sluiten