Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Architectuur 12 januari 2016

De voorgevel van het nieuwe EU-gebouw is gemaakt van 3D prints

Wij presenteren u: het nieuwe gebouw van de Europese Unie! Het gebouw, waar bijeenkomsten van Europese politici plaatsvinden, staat op het Marineterrein in Amsterdam. DUS Architects, het architectenbureau dat we kennen van het 3D geprinte grachtenpand en ook verantwoordelijk is voor dit prachtige ontwerp, gebruikte het marinegebied als inspiratiebron. De voorgevel bestaat uit grote zeilen die stuk voor stuk zijn geprint met een 3D-printer.

Naast dat het er te gek uitziet, is dit gebouw sowieso behoorlijk bijzonder. Het is namelijk de eerste keer dat er zulke immense 3D prints worden gebruikt als voorgevel. De printer kan elementen van 2 bij 2 bij 3,5 meter produceren, waardoor de voorgevel vrijwel naadloos is.

Het Europagebouw zal alleen het komende half jaar gebruikt worden voor vergaderingen. De 3D prints op de voorgevel zijn gemaakt van bioplastic, die na het half jaar weer kunnen worden hergebruikt.

De zeilen lijken opengeklapt en onder de zeilen zijn betonnen banken gemaakt. Zo hebben de politici een beetje privacy wanneer ze tussen de bijeenkomsten door even naar buiten gaan voor een frisse neus.

Het gebouw ziet er overdag prachtig uit, maar vooral ‘s avonds zie je hoe bijzonder deze gevel is! Dan worden de zeilen namelijk verlicht. Doordat de gevel vrij transparant is, komen de vormen door de verlichting extra goed uit.

De combinatie van 3D printen en architectuur zien we steeds vaker. Wat dacht je van dit huis dat ook uit een printer kwam rollen en in drie uur tijd overeind stond?

www.architectenweb.nl

Reageer op artikel:
De voorgevel van het nieuwe EU-gebouw is gemaakt van 3D prints
Sluiten