De voor- en nadelen van verschillende bovenkastjes in de keuken

Als je een nieuwe keuken gaat aanschaffen of je oude keuken gaat verbouwen, is de opstelling en indeling van het keukenblok één van de belangrijkste dingen om over na te denken. En dan hebben we het vooral over de keukenkastjes! Met dit artikel helpen we je bij het kiezen van de bovenkastjes in de keuken.

Of je nu op zoek bent naar een open effect of juist zoveel mogelijk opbergruimte; we zetten alle voor- en nadelen op een rij.

1. standaard

Voordeel
De standaard keukenkastjes bieden enorm veel opbergruimte en het fijne is dat je door de deurtjes de inhoud niet ziet. Zo oogt je keuken altijd strak en opgeruimd. Handig in een kleine keuken!
Nadeel
Standaard keukenkastjes nemen vaak veel ruimte in beslag, waardoor je keuken minder ruimtelijk lijkt.

2. Open kasten

Voordeel
Open kasten staan over het algemeen mooier dan de standaard keukenkastjes, omdat ze de ruimte een open effect geven. Ook bieden ze nog steeds erg veel opbergruimte.
Nadeel
Je moet de spullen die je opbergt netjes en strak indelen, omdat er geen deurtjes voor de kastjes zitten. Ook kun je ‘lelijke’ items zoals pannen en elektronische apparaten alleen kwijt in de kastjes onder je keukenblad, omdat je deze anders ziet. Je moet dus goed nadenken over de invulling van de open kastjes, want het geheel kan al snel rommelig overkomen.

3. Planken

Voordeel
Planken staan eigenlijk altijd mooier dan kasten, omdat ze weinig ruimte in beslag nemen. Zo creëer je dus een open effect. Ook is dit meteen een mooie manier om je servies ten toon te stellen!
Nadeel
Je hebt relatief weinig opbergruimte op de planken en alles is zichtbaar. Je kunt dus eigenlijk alleen items die gezien mogen worden kwijt op de planken.

4. Zwevende kastjes

Voordeel
Het voordeel van keukenkastjes die zweven is dat je een wat modernere look creëert door de kastjes niet door te trekken tot het plafond.
Nadeel
Door de keukenkastjes niet door te trekken houd je ruimte over aan beide kanten van de muur die je nu niet gebruikt en waar je verder ook niet echt iets mee kunt. Dit kan zonde zijn als je veel opbergruimte nodig hebt.

5. Mix and Match

Voordeel
Mijn persoonlijke favoriet: verschillende manieren gecombineerd! Zo heb je verschillende voordelen op een rij, ideaal voor de echte twijfelaars.
Nadeel
Omdat je meerder voordelen hebt, heb je dus ook meerdere nadelen. Ook kan het druk ogen om zo veel verschillende opbergmanieren in je keuken te hebben.

Bron: Avotakka

6. Geen

Voordeel
Je keuken wordt hierdoor veel ruimer, omdat de muren vrij zijn. Daarbij komt nog dat je ruimte overhoudt die je weer kan gebruiken om bijvoorbeeld kunst op te hangen of een speels krijtbord op de muur te maken!
Nadeel
Je voelt hem al aankomen: geen kastjes, is geen opbergruimte. Dit is dus eigenlijk alleen een optie als je een hele ruime (en vooral lange) keuken hebt.

MEER KEUKENTIPS
Ga je trouwens niet alleen bovenkastjes aanschaffen maar ook de rest van je keuken volledig restylen? Dan hebben we hier ook nog een handige infographic voor de handigste opstelling voor je keukenblad is.

Reageer op artikel:
De voor- en nadelen van verschillende bovenkastjes in de keuken
Sluiten