De Sint-Michaelskerk bij Ravenstein is verbouwd tot bijzonder vakantiehuis

Een voordeel aan een overbevolkt land als het onze is dat het boordevol staat met huizen en wij dus niet gauw over de grens hoeven om op zoek te gaan naar gave huizen en interieurs. Voor deze binnenkijker gingen we ‘onder de rivieren’, naar Deursen-Dennenburg om precies te zijn. Daar bezochten we Matty en Roel, die zelf in een boerderij wonen. Vanuit hun tuin kijken ze uit op de prachtige klokkentoren van de Sint-Michaelskerk. Onlangs werd deze kerk door het Brabants Monumentenfonds te koop gezet. Dé kans voor Matty en Roel om het bijzondere gebouw over te kopen en te verbouwen tot vakantiehuis.

Waarom ze er zelf niet in wonen? Dat is wel het plan van de toekomst, maar vooralsnog is de boerderij nog een heel fijne woonplek. Pas als hun huis te groot wordt en de bouwvergunning het toelaat, gaan zij in het kerkje wonen. De transformatie had overigens nogal wat voeten in de aarde. Doordat de Sint-Michaelskerk een nationaal monument is, mag er weinig veranderd worden.

>> Hallelujah! 6x de meest bijzondere kerken

Voordat Matty en Roel besloten de kerk te kopen lieten ze het inspecteren. De kerk was nog in goede conditie en dat heeft hen uiteindelijk over de streep getrokken. De ‘voordeur’ van de kerk grenst aan de tuin van hun eigen boerderij. De oude, grote bomen zijn een prachtig welkom. Om deze bomen heen hebben Matty en Roel een pad aangelegd naar hun eigen tuin.

De klokkentoren van de kerk is op dit moment nog niet in gebruik. De toren is niet geïsoleerd en daardoor is het niet mogelijk om er een woonruimte van te maken. Wellicht dat ze dit nog gaan doen in het volgende stadium, wanneer ze de kerk eventueel nog gaan verbouwen zodat ze er zelf kunnen gaan wonen. De klok zelf doet het gelukkig wel!

Vanuit de hal biedt een grote glazen deur toegang tot de kerk. Hier loop je tegen het koor aan. Het vierkante volume wat hier is gebouwd creëert plek voor een afgesloten badkamer, een ‘rommelhok’ en is meteen de achterwand van de keuken. Boven dit volume is een vide gemaakt waar eventueel nog een slaapkamer kan worden gecreëerd. Daarnaast geeft deze ‘uitkijkpost’ een prachtig uitzicht over het kerkje.

Matty stortte zich op het interieur van de kerk. De wanden mogen niet worden geschilderd en dus moest Matty de kerk gezellig maken met meubels en accessoires. Zelf is ze niet zo van het strakke wit en dus zocht ze meubels en accessoires uit in een landelijke stijl, gecombineerd met industriële elementen. De kerk heeft ze behoorlijk low-budget ingericht. Veel meubels en accessoires vond ze via via, op Marktplaats of in de kringloopwinkel.

>> 6x tips voor het kopen van tweedehands meubels

Ons favoriete meubel in de Sint-Michaelskerk is toch wel de oude kerkbank. De bank staat bij de grote eettafel, inclusief de originele kussens die gebruikt werden om knielend te bidden. Matty wilde geen ‘religieuze sfeer’ in de kerk, maar door een aantal objecten – zoals deze kerkbank en de stenen wijwater bak in de badkamer – blijft de historie wel voelbaar.

De eerdere huurder van de kerk – een schoonheidsspecialiste – had twee dunne tussenwanden in het priesterkoor gezet alszijnde behandelkamers. Het plan van Matty was om deze kamers te gebruiken als slaapkamers. Helaas bleek bij de inspectie dat de wanden er eigenlijk niet horen en ‘illegaal’ waren neergezet: volgens het Monumentenfonds moet de kerk altijd haar open uitstraling behouden. En dus werden de muren weer weggehaald en moest er voor het slaapgedeelte een nieuwe oplossing komen.

Om het slaapgedeelte toch af te sluiten van de woonkamer, plaatsten Matty en Roel een grote kast middenin de ruimte. Het bed zetten ze daar achter. Naast de witte wanden en open uitstraling was er nog een restrictie: de ramen van de kerk moesten in tact blijven. Dat betekent dat er ook geen gordijnen of zonwering mag komen. De kerk heeft veel ramen en door de witte muren wordt het daglicht behoorlijk gereflecteerd. Om haar gasten toch een fijne nachtrust te bieden heeft Matty gekozen voor een hemelbed met dikke gordijnen.

Aan de buitenkant van de kerk is de historie nog steeds goed zichtbaar. Het schip (het hoogste gedeelte waar nu het hemelbed staat) van de Sint-Michaelskerk komt uit de elfde eeuw. De vierkante toren is gebouwd in de dertiende eeuw en in de zestiende eeuw onderging de kerk een grote verbouwing. Ramen en deuren werden weggehaald of juist verplaatst en er werden andere bouwmaterialen gebruikt. Deze veranderingen zijn aan de buitenkant nog steeds heel goed te zien. Matty en Roel hopen dat ze in het volgende stadium van de verbouwing enkele ramen en deuren weer mogen herplaatsen op de originele plekken, zodat ze ook vanaf de zijkant toegang hebben tot de tuin (en het kerkhof!).

Voordat Matty en Roel er zelf gaan wonen, is de Sint-Michaelskerk te huur als vakantiehuis en als locatie voor bruiloften, vergaderingen of workshops. Bekijk voor meer informatie en prijzen de website.

Fotografie: Iris Duvekot

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
De Sint-Michaelskerk bij Ravenstein is verbouwd tot bijzonder vakantiehuis
Sluiten