Hannah Westra
Hannah Westra Architectuur 8 november 2015

Iedere ruimte in dit huis is net zo groot als een standaard gang

Dit huis van multiplex is zo’n zesenveertig vierkante meter groot. Dat is compact, maar het kan altijd kleiner. Meestal is zo’n klein huis dan wel slim ingedeeld met open ruimtes waardoor het groter lijkt. Dat is hier niet het geval. In dit huis is elke ruimte namelijk slechts anderhalve meter bij drie meter: ofwel vier en een halve vierkante meter groot. Dat is klein, heel klein. Waarom zou een architectenbureau een huis ontwerpen waar de kamers zo klein zijn dat er nauwelijks iets in past?

The Corridor House van MOS Architects bestaat dus uit een aantal hele compacte multiplex modules. Elke ruimte is net zo groot als een standaard gang. Bizar! Het prototype zit zo in elkaar dat het een u-vorm om een centrale binnenplaats vormt.

Het idee achter dit huis is om gangen een nieuwe functie te geven. Normaliter wordt de gang alleen gebruikt om van de ene in de andere ruimte te komen. Het is vaak het een onderdeel dat wordt vergeten en nauwelijks wordt ingericht, terwijl deze smalle ruimte juist prima een grotere functie kan hebben. Door de gangen op een bepaalde manier met elkaar te verbinden, ontstaat er zelfs een binnenplaats: iets wat veel compacte stadswoningen niet hebben.

>> Waardeer het kleinste kamertje in het huis meer door het wél mee te nemen bij het inrichten. Deze tien decoratie ideeën zijn gegarandeerd een goede binnenkomer.

Je verwacht misschien dat er niet zo veel in een standaard gang past, maar de kamertjes zijn groot genoeg om bijvoorbeeld een bed, bureau en stoel in te plaatsen. De architecten plaatsten in hun prototype verschillende ruimtes haaks op elkaar, op een aantal ruimtes na waarbij twee module een grotere ruimte vormen. Om in deze beperkte ruimte toch een open sfeer te creëren, maakten de architecten in de langwerpige delen hoge ramen.

>> Lastig zo’n klein huis? Het heeft ook veel voordelen. Je leest ze hier.

Ook gaaf, dit drijvende huis van MOS Architects:

Check de rest van dit bijzondere design hier.

www.mos-office.net

Reageer op artikel:
Iedere ruimte in dit huis is net zo groot als een standaard gang
Sluiten