De Rotterdamse loft van een architectenkoppel en hun grote boekencollectie

Zoals je wellicht weet, zijn wij gek op boeken. Daarom hebben wij ook zo’n goede band met boekenwinkel MENDO, die tweewekelijks een boek in the picture zet op Roomed. Inmiddels bouwen we zelf ook al een flinke collectie boeken op, maar die haalt het dus nog lang niet bij de boekencollectie van dit architectenkoppel. Zodra je de Rotterdamse loft binnenstapt wordt duidelijk dat dit huis wordt bewoond door boekenliefhebbers. Daar herinneren de bewoners je dan ook graag aan, op elke etage. Van de entree tot aan de bovenetage pronkt namelijk een gigantische boekenkast. Wauw!

De loft is een zogenaamde ‘kluswoning’ in het centrum van Rotterdam. Het is een experiment van de Gemeente Rotterdam om vervallen gebieden op te knappen en nieuw leven in te blazen. Het gaat in dit geval om een verwaarloosd negentiende-eeuws pand dat aan de buitenkant helemaal hersteld werd. Het binnenwerk werd vervolgens casco opgeleverd, waardoor de architecten van Shift helemaal vrij stonden in het interieurontwerp.

De Rotterdamse loft wordt bewoond door een architectenkoppel en hun twee dochters. Ze wilden graag een verticale loft creëren. Waar lofts meestal één etage beslaan, heeft deze loft dus meerdere verdiepingen. Wat is daar dan loft-achtig aan? De etages zijn ‘open’ waardoor alle zones zich eigenlijk alsnog in één ruimte bevinden. De etages scheiden de kamers natuurlijk wel, maar in principe sta je vanaf de derde verdieping gewoon in contact met de begane grond.

‘Dát was dan ook wel direct de grootste uitdaging: een concept vinden waar drie afzonderlijke woonlagen samen functioneren,’ vertelt architect Oana Rades. ‘Tegelijkertijd moesten we voldoende licht brengen in een woning van veertien meter diep.’

De mezzanine laat licht de woning binnen en de grote boekenkast (negen meter hoog en tien meter breed) vormt de verbinding tussen de verdiepingen. De boekenkast is overigens ook meteen garderobe, berging, meterkast, boeken- en TV-kast én keukenkast. Slim!

Vanaf de bovenste verdieping zie je ook dat elke etage een andere vloer heeft. Van een houten visgraat tot gietvloer en tapijt.

De Rotterdamse loft is een huis van contrasten. Industriële materialen – de gietvloer, stalen trap en de betonplex boekenkast – werden gecombineerd met originele glas-in-loodramen, authentieke deuren en bakstenen muren. Die oude elementen werden hersteld en opnieuw gebruikt in het nieuwe design.

En hoe gaaf is dit betonnen keukenblok! Je kunt zelf ook zo’n betonnen look creëren. Bijvoorbeeld door zelf een keukenblad van beton te maken van cement of van materiaal dat lijkt op beton.

Fotografie: René de Wit, Henny van Belkom, Jeroen Musch

MEER LEZEN
Ook deze loft in Amsterdam werd from scratch omgebouwd tot droomhuis door de bewoners zelf en hun familie. En over bijzondere experimenten in Rotterdam gesproken.. deze Rotterdamse familie woont in een kas als experiment naar duurzaam leven.

www.shift-au.com