Hannah Westra
Hannah Westra Architectuur 20 september 2015

De mooiste bibliotheek ter wereld staat in Praag

Als je ons al langer volgt, weet je vast wel dat we gek zijn op boeken. We delen regelmatig toffe boekenkasten en hebben je zelfs weleens tips gegeven voor een eigen huisbibliotheek. Maar we vinden het stiekem nog leuker als die liefde voor boeken samenkomt met architectuur. Je snapt waarschijnlijk wel dat we dan ook erg gelukkig werden toen we dit prachtige bouwwerk tegenkwamen. Want wauw, dit is toch wel een van de mooiste bibliotheken ter wereld!

Heel even dachten we dat dit soort bibliotheken alleen in films voorkwamen. Maar dat is gelukkig niet zo. Daarom geven we je graag even een kijkje in deze boekenhemel.

Een stukje geschiedenis

De Klementinum bibliotheek in Praag opende voor het eerst in 1722 als onderdeel van de universiteit. Het interieur is al die tijd compleet en onbeschadigd gebleven, waardoor het gebouw er tegenwoordig dus nog precies hetzelfde uitziet. Op het plafond staan indrukwekkende schilderingen en de hele hal is gevuld met grote wereldbollen. Leuk feitje: een deel van de historische boeken is binnenkort beschikbaar via de digitale bibliotheek van Google. Al geven we deze bieb natuurlijk veel liever in het echt een bezoekje!

Vet, dit is de bibliotheek uit Belle en Het Beest!

Sprookjes bestaan niet? Na het zien van deze beelden ben je waarschijnlijk overtuigd dat dat toch niet helemaal waar is!

www.klementinum.com

Reageer op artikel:
De mooiste bibliotheek ter wereld staat in Praag
Sluiten