Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Architectuur 19 apr 2016

De Hub: dé oplossing tegen leegstaande panden en woningtekort

Hoe wonen we in de toekomst? Die vraag houdt ons en vele architecten, waaronder architectenbureau Kraaijvanger bezig. Architect David Hess kwam daarom met het idee van de Hub en won daar ook direct de prijsvraag van woningcorporatie Havensteder mee. Terecht, vinden wij. De Hub is namelijk een modulair systeem waarmee elk leegstaand kantoorpand omgetoverd kan worden tot woning. Wij spraken David over dit te gekke ontwerp.

Het idee van De Hub was er al voordat Havensteder naar buiten kwam met de prijsvraag. Maar, zoals het soms gaat bij drukke bureaus, bleef het idee een tijdje op de plank liggen. De timing van de prijsvraag kon dan ook niet beter; ze hadden er het vertrouwen in dat de Hub hét antwoord zou zijn op de prijsvraag. “Het is fijn om een concrete kapstok te hebben waar je het idee aan op kan hangen”.

De Hub was niet alleen het antwoord op de prijsvraag, maar daarmee ook op de vele leegstaande panden die in Nederland te vinden zijn. “Wij hebben altijd een fascinatie gehad voor leegstaande panden. In Nederland bestaat er een mismatch in grote steden: er is een tekort aan woningen, terwijl de ruimte er wel is”. David onderzocht het probleem nader. “Het onderliggende probleem van de vele leegstaande panden is dat het heel lastig is om een kantoorpand te transformeren tot woning. De functie van een pand staat voor langere tijd vast”.

Daarbij komt natuurlijk nog dat de panden ook qua architectuur en indeling een grote verandering moeten ondergaan. Met de Hub kan je in enkele dagen tijd het lege pand transformeren tot woning. In de Hub huist een keuken en een badkamer met toilet, welke gewoon kan worden aangesloten op de water- en stroomvoorzieningen van het kantoorpand. Daarnaast is de Hub ook uitgerust met een verwarmingsinstallatie, wifi en muziekspeakers.

Naast de originele Hub is er nu ook de Bedhub, zodat de bewoner ook kan slapen in een afgeschermde ruimte. “We zijn op dit moment ook bezig met meerdere toepassingen. Het transformeren van lege kantoorpanden is op veel verschillende manieren toepasbaar. Het ruimtelijk vraagstuk – vraag en aanbod – gaat nog steeds op, dat wordt wel weer bevestigd door de stroom vluchtelingen van de afgelopen maanden en de vele studenten in de Randstad. De Hub kan een oplossing zijn voor veel verschillende groepen”.

Kraaijvanger is – samen met verschillende leveranciers – op dit moment druk bezig om de Hubs te produceren. De productie is de laatste fase ingerold: de verwachting is dat de eerste Hubs deze zomer klaar zijn.

Bekijk ook dit te gekke oude tankstation dat is omgebouwd tot woonhuis of deze oude boterfabriek, nu een prachtige loft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

www.kraaijvanger.nl

Reageer op artikel:
De Hub: dé oplossing tegen leegstaande panden en woningtekort
Sluiten