De helft van dit huis op Schiermonnikoog bevindt zich onder de grond

Wie vanaf de straat naar dit huis op Schiermonnikoog kijkt, krijgt waarschijnlijk een gesloten gevoel. Slechts één raam geeft een kijkje in huis en daardoor valt nou niet ontzettend veel te zien. De ontwerpers kozen er bewust voor om de woning aan de straatkant gesloten te maken. De achterkant van het huis is daarentegen totaal anders met grote raampartijen, die de woning verbinden met de omliggende natuur.

Er is nog iets aan de woning, wat niet direct opvalt.. dat is het feit dat de helft van het huis zich onder de grond bevindt. De reden? Het huis moest vlekkeloos in de omgeving passen. En dat is zeker weten gelukt!

Zelfvoorzienend
Wie een huis op Schiermonnikoog wilt bouwen, moet zich duidelijk aanpassen aan het eiland. Dan hebben we het niet alleen over de natuur, maar ook over de levensstijl. Het eiland is namelijk zelfvoorzienend. Een feit dat je als architect niet gemakkelijk kan negeren natuurlijk. Architectenbureau De Zwarte Hond probeerde in het ontwerp dan ook zoveel mogelijk duurzame materialen en zelfvoorzienende snufjes terug te brengen. Denk aan goede isolatie, driedubbel glas, zonoriëntatie en natuurlijk zonwering door een overstek. Bovendien is het huis voorzien van ledverlichting en een houtkachel.

Indeling
Het huis is eigenlijk een grote leefruimte, maar door niveauverschillen zijn aparte leefzones gecreëerd. Onder de grond bevinden zich de privé ruimtes: slaapkamers, badkamers en sauna.

Doordat je vanuit een lager niveau de tuin in kijkt, krijg je hier een heel andere belevenis van de ruimte en omgeving.

Vind je deze woning te gek? Dan vind je dit huis in de duinen van Terschelling ongetwijfeld ook onwijs gaaf.

www.dezwartehond.nl

Reageer op artikel:
De helft van dit huis op Schiermonnikoog bevindt zich onder de grond
Sluiten