Iris Wijnands
Iris Wijnands Gang 6 sep 2019

7 tips om de hal opgeruimd te houden (weg met slingerende schoenen en jassen)

Ben jij het ook zo beu dat je over rondslingerende schoenen en tassen struikelt als je binnenkomt? Deze tips helpen je om je gang georganiseerd en opgeruimd te maken én te houden.

Als er iets slordig staat, is het een rommelige gang. De eerste indruk is belangrijk als je ergens binnenkomt, dus daar gaan we wat aan doen. Tijd om die gang weer gangbaar te maken.

Gang tip 1: sorteer op seizoen

De eerste regel als het op een georganiseerde gang aankomt, is om te denken aan de seizoenen. Want zeg nou zelf: hoe vaak gebruik je die dikke winterjas in de zomer die al maanden veel ruimte op de kapstok inneemt? En wanneer gebruik je die hippe strandtas die je op vakantie hebt gekocht in de koudere seizoenen? Tsja, niet vaak genoeg om deze het hele jaar door te laten hangen.

Kijk goed naar de spullen die in je gang slingeren en vraag jezelf af of het item dit seizoen van toepassing is. Berg de jassen, schoenen en tassen die je de komende tijd niet zal gebruiken ergens anders op.

Door deze tip te volgen kun je het aantal spullen in je gang inperken en veel efficiënter de deur uit. De juiste jassen hangen aan de kapstok en de schoenen die je nu wil dragen kun je makkelijk vinden, zonder te struikelen.

Opbergen in vakken
Bron: IKEA

Gang tip 2: verdeel de opbergruimte

Wanneer de out-of-season items aan de kant zijn geschoven, is het tijd om iets te doen met de indeling van je opbergruimte. Misschien denk je, hoe groter of dieper het kastje of de la die ik heb, hoe beter. Het lijkt misschien een goed idee, maar het kan ook een groeiende kern van een enorme berg troep zijn.

Het is handig om de ruimte die je hebt te verdelen in kleinere secties waar je spullen individueel kan opbergen en sorteren, zoals het bovenstaande IKEA SKUBB opbergsysteem.

Je kan de vakjes die je in je kast of la maakt verdelen onder je huishouden of verdelen over het soort item dat op die plek komt te liggen, bijvoorbeeld een vak voor sjaals, een voor tassen, een voor handschoenen, enzovoorts.

Gang tip 3: een opbergtip van de bovenste plank

Het zou kunnen dat jouw gang de oppervlakte omvat van een gemiddelde balzaal, maar over het algemeen zijn in de meeste panden de gangen maar smal. De ruimte boven je hoofd wordt zelden gebruikt. Om toch veel opbergruimte te creëren is het belangrijk om de hoogte in te gaan met planken of kasten.

Wanneer je een gangkast hebt die niet tot het plafond komt, is het een goed idee om bovenop nog opbergbakken of manden te plaatsen. In deze bakken kun je dan weer spullen opbergen en is de loze ruimte boven de kast welbesteed.

Heb je een rij haakjes in de gang? Hang er nog een rij boven om de ruimte om jassen op te hangen te verdubbelen. Of hang er een paar stijlvolle tassen aan die je wekelijks gebruikt. Als je niet zo lang bent heb je misschien een opstapje nodig om bij de tweede rij te komen, dus hang de items die je minder vaak gebruikt op de bovenste rij.

Kapstok voor kind
Bron: IKEA

Gang tip 4: Een eigen plek voor de kinderen

Wie kinderen heeft zal dit wel kennen: kleine jasjes en tasjes die bij thuiskomst na een lange schooldag op de grond worden gedeponeerd. Door je kinderen een eigen plekje in de gang te geven, bijvoorbeeld een kapstok op kindvriendelijke hoogte, kunnen je kinderen hun sporttas, jas, en schooltas makkelijk op één plek kwijt.

Nu is het nog de kunst om je kinderen hun spullen daadwerkelijk op hun eigen plek op te laten bergen, maar met deze mooie kapstok van IKEA krijgen ze het kunstje vast snel door.

Gang tip 5: Eén plek voor kabeltjes en opladers

Vroeger hing in veel huizen de telefoon in de gang. Met de komst van de mobiele telefoon slingeren kabeltjes en opladers vaak door het huis. In plaats van al je opladers op het kastje in de gang te gooien, is het verstandiger om een plek te reserveren voor dit soort rondslingerende benodigdheden.

Wijs deze spullen daarom een laatje, bakje of mandje in je gang toe. Op die manier vind je je kabeltjes makkelijk terug én ze slingeren niet rond wanneer je ze niet nodig hebt.

Schoenenkast gang
Bron: IKEA

Gang tip 6: je hebt meer ruimte nodig voor je schoenen dan je denkt

Voor je met de oplossing begint, is het belangrijk om het probleem vast te stellen. Een gewetensvraag: hoeveel schoenen heb je? Het aantal schoenen dat je hebt is vaak hoger dan je in eerste instantie verwachtte. Daardoor komt het vaak voor dat er niet genoeg ruimte wordt gereserveerd om je schoenen op te bergen.

Goed, dan nu de oplossing. Een grote schoenenkast of rek die zo lang is als je hal helpt bij het onder controle krijgen van je wilde schoenenjungle. Voor smalle gangen bestaan er ook smalle schoenenkastjes (bijvoorbeeld die van IKEA) waar je je schoenen in kunt hangen, zoals op de foto hierboven te zien is.

Er zijn twee manieren om je schoenen te organiseren. Je zet de schoenen bij elkaar van hetzelfde type, of je sorteert de schoenen per familielid. Kies de manier die voor jou werkt en vergeet niet: schoenen die je dit seizoen niet draagt, horen op dat moment niet in de gang.

Gang tip 7: versterk het verantwoordelijkheidsgevoel van je gezin voor een opgeruimde gang

Of ze het je in dank zullen afnemen, dat kunnen we niet garanderen. Hopelijk zien je huisgenoten of familieleden snel in dat een opgeruimde hal veel praktischer en fijner is. Het zit zo: je bent minder snel geneigd spullen op te ruimen in een rommelige gang. Wanneer ieder familielid zijn spullen maar toevoegt aan de berg des wanhoop, wordt het al snel erger.

Maak ieder verantwoordelijk voor zijn eigen spullen, door een plank of haak toe te wijzen aan ieder lid van het huishouden. Op die manier kun je makkelijk zien wie de ruimte netjes houdt en wie de veroorzaker is van de troep die leidt tot de ravage in jouw gang. Nu zullen ze hun schoenen wel opruimen! Toch?

Meer plekken in je huis beter organiseren?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Houzz

Reageer op artikel:
7 tips om de hal opgeruimd te houden (weg met slingerende schoenen en jassen)
Sluiten