De Eames lounge chair door Charles en Ray Eames

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

In onze ere galerij creëerden we graag nog een plekje voor Charles en Ray Eames, ons favoriete ontwerpersduo. Zij ontwierpen namelijk een stoel die velen in één oogopslag herkennen: de Eames lounge chair. Deze stoel staat namelijk niet alleen prachtig in elk interieur, maar zit ook nog eens heerlijk!

Bron: Vitra

Het ontwerp

De Eames lounge chair is geïnspireerd op de ouderwetse ‘club chair’, een robuuste lederen stoel die je vroeger vaak in de gentlemen’s clubs vond. Charles en Ray kregen het idee om deze stoel een goede update te geven met een meer elegante en moderne look. Het proces nam jaren in beslag omdat het Eames-duo het belangrijk vonden om de beste materialen en vakmanschap te gebruiken. De eerste stoel werd in 1956 verkocht.

Bron: Vitra

De stoel is gemaakt van gebogen multiplex. Zeker in die tijd was dat een totaal nieuwe manier van meubels maken. Maar wat deze lounge chair écht bijzonder maakt is de combinatie van de verschillende materialen. Het kwam niet vaak voor dat er in één meubel hout, leder én aluminium werd gebruikt. Qua hout en leer is er ook voor ieder wat wils: van mat zwart leer met palissander hout tot gebroken wit met walnoot, onze persoonlijke favoriet!

Hoe de stoel precies gemaakt wordt zie je in deze video!

Ook leuk om te weten

Vitra, de meubelfabrikant die de productie leidt, verkoopt de Eames lounge chair in twee verschillende maten. Sinds de stoel uitkwam is de lichaamslengte wereldwijd namelijk met gemiddeld tien centimeter toegenomen. Vitra heeft daarom besloten om de stoel ook uit de brengen in een maatje groter, zodat iedereen lekker in de stoel kan chillen. De nieuwe maten kwamen heel voorzichtig en weloverwogen tot stand, want het aanpassen van een iconische stoel van een overleden ontwerpers-duo doe je natuurlijk niet zomaar!

Benieuwd hoe de Eames lounge chair eruitziet in de mooiste interieurs? Bekijk dan zeker deze binnenkijkers:

Bron: Vitra

“Eventually everything connects — people, ideas, objects… the quality of the connections is the key to quality per se”
– Charles Eames

Over Charles en Ray Eames
Charles (1907-1978) en Ray (1912-1988) Eames zijn misschien wel het meest bekende ontwerpersduo in de geschiedenis van design. Ze waren werkzaam als architecten en meubelontwerpers, maar ook als industrieel -en grafische ontwerpers en directors. Er wordt gezegd dat vooral Ray Eames het talent van dit duo was. Ze leerden elkaar kennen op de Cranbrook Academy of Art, waar ze beiden lezingen gaven aan de studenten. Na de scheiding van Charles en zijn eerste vrouw in 1941 trouwde het duo al snel en verhuisde naar Los Angeles. Hier bouwden zij samen aan het Eames-imperium zoals we het nu kennen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Eames lounge chair door Charles en Ray Eames
Sluiten