Renée Leeuw
Renée Leeuw Talent 19 jan 2015

De duistere aantrekkingskracht van vervallen gebouwen

Vervallen en verlaten gebouwen hebben iets geheimzinnigs. De gebouwen hebben een soort duistere aantrekkingskracht, die ons nieuwsgierig maakt naar de historie en het verhaal dat erachter schuilgaat. Een Duitse fotograaf werd ook bevangen door deze kracht en dat resulteerde in een onwijs gave fotoserie van ruïnes na het vallen van de Berlijnse muur.

Christian Richter groeide op in de DDR en nadat het ijzeren gordijn was neergelaten ging hij op onderzoek uit – in eerste instantie zonder camera. Zijn belangstelling voor vervallen gebouwen werd gewekt en toen hij van een vriend een oude camera kreeg, werd hij steeds enthousiaster over het effect van de verlaten panden op foto’s.

Christian fotografeert voornamelijk vervallen openbare ruimtes, zoals kerken en theaters. De foto’s doen ons denken aan beelden uit films, omdat we nog nooit op zo’n vervallen plek zijn geweest. Het is haast onwerkelijk zo gaaf!

Christian is overigens niet de eerste Duitse fotograaf die bevangen wordt door de aantrekkingskracht van vervallen gebouwen. Ook Sven Fennema schoot een aantal betoverende beelden, die je hier kunt zien.

Inmiddels heeft Christian zijn passie ook buiten de Duitse grenzen voortgezet en reist hij door Europa om verlaten trappenhuizen vast te leggen met zijn camera.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De duistere aantrekkingskracht van vervallen gebouwen
Sluiten