De CHANEL winkel in de P.C. heeft een ijzersterke gevel van glazen bakstenen

Wie een dezer dagen door de P.C. Hootstraat wandelt, moet eventjes stoppen bij de CHANEL winkel. Niet om die iconische CHANEL 2.55 bag te kopen, maar gewoon om te windowshoppen. Letterlijk, want het meest gave aan deze vestiging is eigenlijk het raam. Onlangs kreeg het Rotterdamse architectenbureau MVRDV (ook verantwoordelijk voor de Markthal Rotterdam) de opdracht om een ontwerp te maken voor de gevel van de chique winkel. Oorspronkelijk bestonden de gevels van panden uit de P.C. voornamelijk uit bakstenen, maar met de komst van de winkels veranderden de gevels langzaamaan in glazen etalages zodat de winkelitems goed zichtbaar zijn.

MVRDV liet zich inspireren door de oorspronkelijke gevels en kwam met het idee om de gevel weer van bakstenen te maken, maar dan van glas! Ja, dat kan blijkbaar. Voor zo’n bijzondere baksteen ging het bedrijf naar Venetië, waar zij glazen bakstenen lieten gieten en testen door specialisten. Wat blijkt? De stenen zijn nog sterker dan beton!

crystal-houses-chanel-store-amsterdam-glass-bricks-mvrdv_dezeen_936_0
chanel winkel

De transformatie van de CHANEL winkel ging niet zonder slag of stoot. De gemeente vond het plan van de architecten in eerste instantie niet zo top. Uiteindelijk kwamen ze tot een compromis: twintig procent van de voorgevel moest bestaan uit ouderwetse bakstenen en de rest mocht vervangen worden door de glazen variant. Juist die combinatie van oud en modern vinden wij heel gaaf.

crystal-houses-chanel-store-amsterdam-glass-bricks-mvrdv_dezeen_936_3
crystal-houses-chanel-store-amsterdam-glass-bricks-mvrdv_dezeen_936_2

De CHANEL winkel zal in elk geval het komende anderhalf jaar in dit pand blijven. Daarna kunnen de bakstenen omgesmolten worden en een nieuw leven krijgen. Zo gaat er dus niks van het materiaal verloren en is het hele project ook nog eens duurzaam.

Dit is overigens niet de eerste keer dat MVRDV ons verrast met gave architectuur. Onlangs maakte het bedrijf bekend dat het een gigantische trap naar het dak van Rotterdamse Groothandelsgebouw installeert zodat iedereen het dak op kan voor een mooi uitzicht over de stad.

crystal-houses-chanel-store-amsterdam-glass-bricks-mvrdv_dezeen_1568_4

Meer gave projecten van MVRDV:

Fotografie: Daria Scagliola and Stijn Brakkee

www.parool.nl

Reageer op artikel:
De CHANEL winkel in de P.C. heeft een ijzersterke gevel van glazen bakstenen
Sluiten