Renée Leeuw
Renée Leeuw Museum 21 jun 2016

De bouw van het nieuwe Tate Modern in een timelapse van 2 minuten

Wie onlangs nog in Londen was, heeft ongetwijfeld meegekregen dat het nieuwe Tate Modern bijna klaar was voor de opening. Afgelopen vrijdag was het zover: de nieuwe aanbouw, Switch House, opende haar deuren voor het grote publiek. Vier jaar na de geplande datum, dat dan weer wel. Tijd was overigens niet het enige wat er in dit project gestoken werd; de bouw kostte in totaal 260 miljoen pond (ongeveer 336 miljoen euro). Maar dat schijnt niet geheel ongebruikelijk te zijn in de museumwereld. De renovatie van Het Rijksmuseum duurde bijvoorbeeld ook al vijf jaar langer dan gepland en kostte zo’n 375 miljoen euro.

Terug naar het nieuwe Tate Modern. Het gebouw is een ontwerp van het Zwitserse architectenbureau Herzog & De Meuron. Zij moesten ervoor zorgen dat de aanbouw zou passen bij het oude Tate en tegelijkertijd een moderne toevoeging zou zijn. De architecten kozen voor een piramide vorm van zo’n 64 meter hoog en met een oppervlak van 20.000 vierkante meter. Daarmee verdubbelt de expositieruimte niet alleen, maar worden ook direct meer plekken gecreëerd voor bezoekers om te relaxen en de kunst op je in te laten werken. Met de hoogte wilden de architecten een nieuw oriëntatiepunt creëren, zowel voor de bezoeker die ín het museum staat als voor degene die buiten loopt. Zo is het nieuwe Tate niet alleen een uitbreiding van het museum, maar ook meteen een toevoeging aan de Londense skyline.

Onderstaande video laat de bouw van het nieuwe Tate zien in een timelapse van twee minuten. Best wel indrukwekkend!

Net als het oude deel – the Boiler Room – is Switch House aan de buitenkant bekleed met bakstenen. De bakstenen muur is geperforeerd, wat zorgt voor een speciaal licht effect. Overdag komt het daglicht door de openingen het museum binnen en ‘s avonds zorgt juist het binnenlicht voor een bijzonder effect naar de buitenwereld.

#Repost from the #whparchitecture @theboygeniuz ・・・ // A splash of colour //

A photo posted by Tate (@tate) on

MEER LEZEN
Benieuwd wat je in het nieuwe Tate kunt zien? The Guardian publiceerde een goed artikel. En als je naar Tate gaat, moet je ook zeker even Marilyn’s Diptych van Andy Warhol bekijken.

Reageer op artikel:
De bouw van het nieuwe Tate Modern in een timelapse van 2 minuten
Sluiten