Renée Leeuw
Renée Leeuw Uncategorized 24 nov 2016

De beste ideeën voor een fijn dakterras

Waarom schrijven we nú een artikel over een dakterras, zul je je afvragen. Dat doen we, omdat het realiseren van een dakterras niet in één keer gedaan is. Er gaat nogal wat aan vooraf. Zo is het belangrijk om eerst het dak te laten onderzoeken om erachter te komen of het wel geschikt is om een terras te dragen. Hoe dan ook, het maken van een dakterras kost tijd en je kunt dus maar beter vroeg beginnen met de voorbereiding.

Zo kun je alvast de kosten op een rijtje zetten, aannemers contacten, offertes aanvragen en vergelijken én de kosten in kaart brengen. Zo kun je ook alvast bedenken hoe je de verbouwing gaat betalen. Daar helpt de verbouwwijzer van ING je overigens ook mij.

Een tijdje terug vertelden we al waar je allemaal rekening mee moet houden voordat je een dakterras laat maken. In dit artikel focussen we ons puur op de styling en geven we ideeën voor wanneer het dakterras er eenmaal is. Dit is wat ons betreft het leuke deel van het werk!

1. Investeer in goede meubels van kwaliteit

Misschien heb je na het aanleggen van een dakterras weinig zin om nóg meer geld te investeren in het terras, maar we willen je toch overtuigen en vragen om dit wel te doen. De meubels moeten namelijk wel tegen een stootje kunnen en daarmee bedoelen we natuurlijk vooral het Hollandse weer. Bedenk je vooral dat je op de lange termijn meer plezier hebt van een goed meubel, dat langer meegaat en mooi blijft – of nog mooier wordt met de tijd. Dat is vooral het geval bij houten meubels, die bovendien ook tijdloos zijn.

2. Of do it yourself

Het vinden van mooie en geschikte tuinmeubels is best lastig. Je wilt eigenlijk geen standaard lounge set en kunt op de een of andere manier niet zo gauw een meubelset vinden die echt past bij jouw stijl en terras. Het liefst heb je de meubels op maat gemaakt. Dat kun je dus ook zelf doen. Een heel simpele manier om een loungebank te maken, die er ook nog leuk uitziet, is door een aantal pallets op te stapelen en aan elkaar te bevestigen als bank. Leg een dik matras met verschillende kussens op de stapel pallets en je hebt in elk geval één fijne plek om te loungen!

DIY: een daybed van pallets

3. Plaats een buitenkeuken of goede BBQ

Houd je van koken of heb je vrienden die dit graag doen? Zorg dan voor een goede BBQ of overweeg zelfs een complete buitenkeuken op je terras te bouwen. De prijzen van standaard buitenkeukens liggen rond de 2.000 euro, maar lopen uiteraard ver uiteen afhankelijk van grootte, materiaal en functie.

4. Zorg voor warmte

Je wilt zo lang mogelijk genieten van je dakterras. Het is dus zaak dat je ook de koudere avonden en dagen hier kunt genieten van de zon en buitenlucht en dat gaat toch wel makkelijker als je het warm hebt. Installeer heaters, plaats een houtkachel op het terras of ga voor een vuurkorf. Ook mooi: een vuurschaal! Naast warmte zorgt dit ook voor sfeer.

5. En sfeerverlichting!

Op het terras is sfeerverlichting super belangrijk. Vooral als het gaat schemeren wil je de gezelligheid behouden. Onze tip? Ga voor string lights. Deze lichtsnoeren kosten niet veel geld en zorgen voor een heel vrolijke en feestelijke sfeer. Je kunt daarnaast ook nog als extraatje goede verlichting installeren die bepaalde planten of delen van het huis extra mooi belicht.

6. Laat je style zien met accessoires

Het is de kunst om je dakterras net zo stijlvol in te richten als je huis en daarmee ook meteen jouw eigen stijl door te voeren. Is jouw interieur kleurvol? Richt je terras dan ook in met vrolijk gekleurde kussens, dekens en vloerkleden. Een industriële stijl kun je ook meenemen naar het terras door te kiezen voor meubels van steigerhout en staal, een stoere BBQ en of kachel én industriële lampen aan de geven bijvoorbeeld. Onze tip? Richt je terras in alsof het je woonkamer is.

Shop: vloerkleden voor buiten

7. Creëer een urban garden

De grootste sfeermakers van het terras zijn wat ons betreft toch wel planten (en bloemen). Kies een aantal planten die groen blijven en vul die basis aan met seizoensplanten. Ook leuk: maak je eigen moestuintje op het dakterras!

8. Toppunt van luxe: een jacuzzi

Is jouw dak extra stevig en wil je van het terras echt een luxe maken? Overweeg dan absoluut om een jacuzzi te plaatsen. Hier kun je namelijk ‘s zomers en ‘s winters van genieten en het is echt wel een fijn extraatje – als je het je kunt veroorloven. De meest simpele jacuzzi’s hebben ongeveer vijf zitplaatsen en zijn verkrijgbaar vanaf zo’n 3.000 euro.


Check ook even de binnenkijker bij Julien en Maaike voor dakterras inspiratie!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De beste ideeën voor een fijn dakterras
Sluiten