De aanbouw van dit moderne huis verbindt nieuw letterlijk met oud

Dit compacte en moderne huis in Melbourne bestond uit één kleine en lage verdieping waardoor het altijd vrij donker in huis was. Niet echt ideaal dus. De bewoners wilden dan ook graag een grotere leefruimte en meer profiteren van daglicht in de smalle ruimte. Om die wensen werkelijkheid te maken, schakelden ze architectenbureau FMD in. Wat ons betreft een slimme keuze. Die ontwierpen namelijk een nieuwe aanbouw met woon- en eetkamer, keuken en badkamer waar het heerlijk licht is en die er daarnaast te gek uitziet!

Om meer daglicht binnen te laten komen, ontwierp het architectenbureau een aanbouw met asymmetrisch zadeldak. Daarbij voegden ze aan een kant houten balken toe die ze door lieten lopen naar het terras in de tuin.




De architecten achter het project lieten zich inspireren door hand geweven wandtapijten die de (schoon)moeder van de bewoners maakt en die in het huis hingen. De verschillende weeftechnieken namen ze als uitgangspunt voor hun ontwerp. Dat zie je terug in de brede balk die in verschillende smalle balken uiteenloopt en hierdoor het oude deel aan de uitbouw verbindt. Datzelfde idee liet het architectenbureau terugkomen in de tuin, waar balken van cortenstaal het terras aan het huis verbinden.


Doordat het dak van de uitbouw hoger is dan het originele dak, komt er meer natuurlijk licht binnen. Om daar nog meer van te profiteren, plaatsten de architecten ook een skylight tussen de uitbouw en de originele woning. Een voordeel hiervan is dat de volledige leefruimte een stuk groter lijkt. Ook de spiegel op het kookeiland doet de ruimte groter lijken.

Benieuwd hoe je een hoog plafond kunt faken zonder uitbouw? In dit artikel geven we vier tips.


Leuk detail: ook in de badkamer lieten de architecten de hoekige vormen terugkomen. Aangezien ook hier hetzelfde soort hout is gebruikt, heeft het hele huis dezelfde sfeer.



fmdarchitects.com.au