admin
admin Architectuur 9 juli 2014

De 10 hoogste wolkenkrabbers van de wereld

Vind je de Maastoren al hoog? Bereid je dan maar voor, want wij komen met de hoogste toren van heel de Benelux niet eens in de buurt van de top honderd met de hoogste wolkenkrabbers ter wereld. Geen zorgen, je gaat geen honderd gebouwen bekijken, want we sommen slechts de eerste tien op.

10. KK100 | Shenzhen, China
De Kingkey 100 is 442 meter hoog. Het gebogen gebouw wordt gebruikt als kantoor en hotel, waarbij het hotel een enorm atrium heeft en een sky lobby die onder een soort lichtkoepel van ramen ligt in de top van het gebouw. Vanuit hier kijk je aan alle kanten over de hele stad uit. Het gebouw is, zoals de naam al doet vermoeden, honderd verdiepingen hoog.

9. Willis Tower | Chicago, Verenigde Staten
Je zou denken dat Amerika de lijst aanvoert met zijn talloze wolkenkrabbers, maar Azië heeft het land al lang en breed voorbij gestreefd. De Willis Tower van 442 meter hoog is momenteel de grootste toren die in gebruik is van de VS, maar niet voor lang meer: One World Trade Center in New York heeft ondertussen het hoogste punt gebruikt en is door de 124 meter hoge zendmast officieel 99 meter hoger dan het hoogste architecturale punt van de Willis Tower.

8. Zifeng Tower | Nanjing, China
De Zifeng Tower is een hotel en kantoor, dat 450 meter de lucht in gaat en ook nog eens vijf verdiepingen de grond in. De toren lijkt gebouwd in modernistische stijl, waarbij alles om functie draait en weinig om detail, maar wie goed naar de toren kijkt ziet dat er wel degelijk aandacht besteed is aan detail. De façade van het gebouw is getand, dat wil zeggen dat de ramen in een soort kartelvorm liggen, en gebouwd in dezelfde puntige “flatiron” vorm als het bekende Flatiron Building in New York.

7. Petronas Tower 2 | Kuala Lumpur, Maleisië
6. Petronas Tower 1 | Kuala Lumpur, Maleisië
De Petronas Towers worden ondanks de luchtbrug die ze aan elkaar verbindt, gezien als twee losse gebouwen. Op deze brug, die tussen de 41e en de 42e verdieping in ligt, wordt maar een beperkt aantal mensen per dag toegelaten. De brug is gebouwd om in geval van brand een vluchtroute naar de andere toren te creëren. De twin towers zijn precies even hoog: 452 meter.

5. International Commerce Centre | Hong Kong, China
Het ICC is 484 meter hoog. Omdat het gebouw niet hoger mocht worden dan de hoogste omliggende berg, moest het ontwerp aangepast worden en werd het uiteindelijk bijna honderd meter lager. Op de 108e verdieping van het gebouw bevindt zich het hoogste zwembad ter wereld en de hoogste cocktailbar.

4. Shanghai World Financial Center | Sjanghai, China
De opening in dit financiële centrum van 492 meter hoog zou aanvankelijk een symbolische cirkel worden, maar dat deed de Chinezen teveel aan de vlag van Japan denken. De huidige vorm heeft ervoor gezorgd dat de toren van Chinezen en toeristen de bijnaam van ‘flesopener’ heeft gekregen. Ook deze toren zal snel voorbij gestreefd worden in hoogte: in dezelfde stad is de Shangai Tower in aanbouw, die voorbij de zeshonderd meter zal gaan.

3. Taipei 101 | Taipei, Taiwan
De Taipei 101 toren in Taiwan is 508 meter hoog. Het ontwerp is beïnvloed door de leer van Feng Shui, waardoor de vorm van een pagode te herkennen is. Omdat de wolkenkrabber op een grens staat van twee tektonische platen is in het gebouw een enorme bolvormige schokdemper aangebracht tegen stormen en aardbevingen.

2. Abraj Al Bait | Mekka, Saoedi Arabië
De 120 verdiepingen tellende Makkah Clock Royal Tower, zoals de Abraj Al Bait ook wel genoemd wordt, is met zijn 601 meter bijna surrealistisch tegenover de rest van de stad Mekka. Het gigantische bouwwerk ligt pal naast de heilige Ka’aba en is opgetrokken in Islamitische stijl, inclusief teksten uit de Koran. De klok op het hotel is zo groot, dat hij vanaf 25 kilometer afstand te zien is, en daarmee meteen de grootste klok ter wereld is.

1. Burj Khalifa | Dubai, Verenigde Arabische Emiraten
Na tijdens de bouw al alle hoogterecords te hebben verbroken, werd de welbekende Burj Khalifa, dat 163 verdiepingen telt, in 2010 afgerond. In de stad waar alles groot, groter, grootst moet zijn, staat niet alleen deze enorme toren van 828 meter hoog, maar naast de toren staat ook de hoogste fontein en ligt het grootste winkelcentrum van de wereld.

De complete lijst vind je hier. Krijg je de kriebels al bij de gedachte aan achthonderd meter de lucht in? In Jeddah, Saoedi Arabië, wordt op dit moment gebouwd aan de hoogste toren ooit. De Kingdom Tower krijgt slechts vier verdiepingen meer dan de Burj Khalifa, maar wel bijna tweehonderd meter erbij; hij wordt precies één kilometer hoog.

skyscrapercenter.com

Reageer op artikel:
De 10 hoogste wolkenkrabbers van de wereld
Sluiten